Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Politiikka kiinnostaa lukiolaisia: "Nuoret aikovat äänestää, kun saavat äänioikeuden"

Äänekosken lukiolla järjestettiin vaalipaneeli, jossa nuoret pääsivät tenttaamaan eduskuntavaaliehdokkaita. Paneelia seurasi noin 150 lukiolaista ja opettajaa. Nuoret halusivat tietää esimerkiksi, onko nykynuorilla vaikeampaa kuin ehdokkailla itsellään aikanaan nuorena. Lisäksi lukiolaisia kiinnosti, millainen käsitys ehdokkailla on lukio-opiskelusta ja nuorten ilmastoahdistuksesta sekä mitä asioita ehdokkaat aikovat ajaa eduskunnassa, jos saavat nuorilta ääniä. Paneelissa kysymyksiin vastasivat Bella Forsgren (vihr.), Petra Virtanen (ps.), Jari Halttunen (kesk.), Akseli Ekola (vas.) ja Joona Ilves (kd.).

Ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että nykynuorten paineet ovat suuremmat kuin heillä on aikanaan ollut. Syynä tähän arveltiin olevan sosiaalisen median luomat mielikuvat ja jatkuva vertailu toisiin sekä se, että nuorten täytyy tietää yhä aikaisemmin, mihin ammattiin tähtää ja valittava oppiaineet sen mukaisesti.

Ehdokkaat painottivat yhteen ääneen puoluetaustasta huolimatta koulutuksen merkitystä ja sitä, ettei koulutuksesta tulisi leikata, vaikka tiukkojakin säästöjä jouduttaneen tekemään.

Paneelin juonsivat Ellaliina Aspinmaa ja Josefiina Paatelainen, jotka ovat molemmat opiskelijakunnan hallituksessa. Politiikka kiinnostaa nuoria.

- Haluaisin jatkaa politiikan parissa ihan ammatiksi asti, seuraan monia poliitikkoja ja poliittista keskustelua sosiaalisessa mediassa, sanoi Ellaliina Aspinmaa.

-Kavereiden kanssa politiikasta keskustellaan jonkin verran, varsinkin jos on nuoriin liittyviä kysymyksiä, niitä käydään läpi ja omia kantoja, Paatelainen lisäsi.

Henrik Hemming, Selim Närhi ja Juhani Hintikka aikovat äänestää tulevissa vaaleissa.

- Politiikka kiinnostaa perustasolla. Kavereiden kanssa keskustellaan esiin nousevista asioista, esimerkiksi nyt sodan yhteydessä on puhuttu tukipaketeista ja energiataloudesta. Tässä paneelissa nousi paljon koulutukseen ja nuoriin liittyviä asioita.

Janna Haapanen, Nenna Vertainen, Siiri Möttönen ja Salla Rahkonen seurasivat paneelikeskustelua tyytyväisinä.

- Aion äänestää ehdottomasti, sanoi Rahkonen.

- Myös muut nuoret naiset aikovat äänestää, kunhan saavat äänioikeuden.

- Politiikka kiinnostaa esimerkiksi niin, että puhutaan omista arvoista ja miten ne liitetään asioihin, joita politiikan sisällä käsitellään, mietti Vertainen.