Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Ristiriitaista pomputtelua

Kovasti ihmettelen mikä on ongelmana kaupunkimme virkamiesten asenteessa alueen työllistäviä yhdistyksiä kohtaan? Äänekosken katulähetys ry on toiminut kohta parikymmentä vuotta alueen pitkäaikaistyöttömiä työllistävänä yhdistyksenä, jopa aika merkittävässä osassa paikkakunnan työllisyyden hoitoa. Meillä on ollut vuosien saatossa valtava määrä asiakkaita niin työllistämis- ja valmennustoiminnoissa kuin palvelujamme ostavina kuluttajia.

Vuosia kestänyt ja edelleen vahvana jatkuva rakennetyöttömyys on taannut kolmannen sektorin työpaikkojen tarpeellisuuden, varsinkin kun Äänekosken kaupunki on yksityistänyt oman työllistämisensä minimiin.

Tulevaisuudessa tämä tilanne ei tule paikkakunnalla helpottumaan. Talousongelmat ravistelevat koko yhteiskuntaa ja väistämättä se johtaa työttömyyden kasvuun. Koronalla on siihen oma vaikutuksensa mutta se ei ole ainoa syy muuttotappioon ja keskustan autioitumiseen.

Äänekosken katulähetyksen työllistämistoiminnan aloittaminen tapahtui 2000-luvun alussa nimenomaan Äänekosken kaupungin aloitteesta ja kovaan tarpeeseen, vuosien saatossa kehitimme palvelujamme hyvässä yhteistyössä ja edelleen Äänekosken kaupungin kulloisiinkin tarpeisiin. Äänekoski osti kolmannelta sektorilta työllistämis- ja valmennuspalveluita ja sai vastineeksi työpaikkoja työttömille sekä säästöjä sakkomaksuista.

Sitten iski ahneus ja leikkuri.

Ensin Äänekosken kaupunki lakkautti kaikki ostopalvelusopimukset, sitten tilalle tulivat tuet ja kilpailutukset, sitten lakkautettiin tuet ja kaupunki alkoi puhua avustuksista. Kuntouttava työtoiminta otettiin kaupungin omaksi toiminnaksi monien eri lailla töpeksittyjen kilpailutusten jälkeen. Yhdistyksille jäi luu käteen ja Matti kukkaroon. (pikku sanaleikki sallittakoon)

Lopputulemana on että Äänekosken kaupunki saa kaikki säästöt ja työpaikat yhdistysten työllistämisestä muttei osallistu enää sen kustannuksiin ostamalla työllistämisen palvelua. Viranhaltijoiden mielestä yhdistystoiminta pitäisi perustua vapaaehtoistyöhön ja olla maksutonta. Perusteeksi ei kelpaa että työllistämisestä on kustannuksia jotka pitäisi kattaa, pienet yhdistykset jotka toimivat voittoa tavoittelemattomina eivät kykene tekemään yhteistä hyvää omaksi tappiokseen tai velaksi.

Mielenkiintoista on että kaupungin työntekijäpuolella tunnetaan kyllä realiteetit ja todetaan yhdistysten palvelut arvokkaiksi, jopa korvaamattomiksi. Samoin päättäjien ja luottamushenkilöiden taholla. Mutta ei ylimpien viranhaltijoiden.

Yhdistyksemme avustushakemus kävi viime vuonna uskomattoman karusellin kaupungin koneistossa, kaksi kaupunginhallituksen käsittelyä ja kolme perusturvalautakunnan käsittelyä. Aikaa meni huhtikuusta lokakuuhun. Lukuisia lisäselvityksiä ja lausuntoja tehtiin.

Koko tämän prosessin ajan kaupunginjohtaja, hallintojohtaja ja perusturvajohtaja olivat meille myönnettävää avustusta vastaan. Samaten koko prosessin ajan saimme mahtavasti tukea luottamushenkilöiltä hallituksessa ja perusturvalautakunnassa. Lopulta vuoden 2020 avustus myönnettiin yhdistyksellemme kaupunginhallituksen kokouksessa 19.10.2020. Kiitos siitä asianosaisille päättäjille. Ja sitten uusi hakemus sisään tälle vuodelle.

Mutta ei, tulevalle vuodelle ei avustusta jälleen esitetty myönnettäväksi koska emme ole sosiaali- ja terveysalan järjestö! Mutta hetkinen, Äänekosken katulähetyshän on rekisteröitynyt sosiaalialan palvelutuottajiksi, sitähän vaadittiin kuntouttavan työtoiminnan tuottamisen vaatimuksissa jo vuosia sitten. Ei, Äänekosken kaupungin tulkinnan mukaan olemme työllistävä yhdistys ja meidän pitää hakea tukea erillisestä työllistävien yhdistysten hausta. Jota ei ole kuitenkaan olemassa, ainakaan vielä? Kai?

Näyttää siltä että byrokratia ja työllistävien yhdistysten pompottelu elää ja voi hyvin Äänekoskella, onneksi vaalit ovat tulossa ja voimme taas vaikuttaa siihen kuka pääsee hoitamaan näitä yhteisiä asioitamme ja paimentamaan viranhaltijoitamme oikealle tielle.

Jani Liimatainen

Äänekosken katulähetys ry