Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kotihoitoa, omaishoitoa vai laitoshoitoa

Yleensä mielletään, että koti on ihmiselle paras paikka asua. Näin varmaan onkin, mutta joissakin tilanteissa laitoshoito voi olla parempi ratkaisu kaikkien osapuolten kannalta. Kotihoidon asiakkaat tuntevat turvattomuutta; tuleeko hoitaja ja milloin hoitaja tulee. Asiakkaiden omaiset ovat jatkuvasti huolissaan kotihoidossa olevasta omaisestaan. Asiakkaiden keski-ikä nousee ja mielestäni kotihoitoon ei anneta tarpeeksi henkilökuntaa. Ergonomiset puitteet asiakkaan kotona voivat olla täysin toimimattomat, mutta kenenkään omaa kotia ei voi muuttaa laitosmaiseksi. Kotihoito suorastaan juoksee asiakkaidensa luona. Kotihoidon asiakkaiden hoitoisuus on noussut. Kotiin hoidetaan vuodepotilaita ja esim. ensimmäistä psykoosiaan sairastavaa asiakasta.

Hoitajat sairastuvat ja stressaantuvat. Hoitajat tekevät tuplavuoroja ja ylitöitä eikä elpyminen työstä ole riittävää.

Omaishoito vaatii hoidettavan omaiselta paljon. Omaishoitajan työ on työtä vuorotta. Omaishoito olisi yhteiskunnan kannalta kaikista edullisinta. Omaishoitaja jää tilanteeseen kuitenkin melko yksin. Sovittuja vapaapäiviä on vaikea pitää. Maksettu korvaus hoidosta on melko mitätön. Usein myös tilanne on sellainen, että hoitaja ja hoidettava ovat lähes samassa kunnossa. Samaa ikäluokkaa oleva puoliso hoitaa omaistaan kotona aivan jaksamisen äärirajoilla.

Laitoshoito on joskus ainoa toimiva vaihtoehto. Laitoshoitopaikkoja ei ole kuitenkaan riittävästi. Asiakkaat odottelevat kotona tai osastohoidossa paikkaa laitoshoitoon. Osa laitoksista on täysin soveltumattomia esim. muistisairaiden hoitamiseen. Äänekoskellakin olisi aika rakentaa kunnolla toimivia ja hoitoon sopivia hoitokoteja. Laitoshoidossakin hoitajat ovat tiukoilla. Sairauslomat lisääntyvät ja sijaisia on vaikea saada.

Julkisen puolen psykiatrinen laitoshoito on ajettu täysin alas Keski-Suomessa. Keskussairaalan mäellä on muutama psykiatrinen hoitopaikka. Kuitenkin julkisuudessa ihmetellään nuorten ihmisten lisääntyvää psyykkistä oireilua. Yksityinen puoli järjestää kyllä laitoshoitoa, mutta ostavatko kunnat yksityistä hoitoa tarpeeksi. Terveyskeskuksen osastolle tulee hoidettavaksi vaikeasti masentuneita, psykoosissa olevia ja päihdekatkolle tulleita potilaita. Varsinkin viikonloppuisin on vaikea saada psykiatrisen puolen konsultaatiota tai apua edellä mainituissa tilanteissa. Hoitoa toki annetaan ja päivystävä lääkäri ja hoitajat yrittävät parhaansa. Omaisten huoli on suuri. Kotiutetaanko psykiatrista hoitoa tarvitseva omainen? Mistä tarpeeksi asiantuntevaa hoitoa saadaan?

Ilídio Flores

Äänekoski