Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hutkitaan, hutkitaan

Kuntalisä eli työntekijän palkanlisä muutettiin Äänekoskilisäksi, joka voikin olla, no mitä vaan...

Kaupunginhallituksen päätöksellä vaikeutetaan pitkään työttömänä olleiden palkkatukityöllistämistä työvoimapoliittisissa hankkeissa ja pienennetään automaattisesti heidän palkkaansa.

Typo- hanke = valtion rahoittama työvoimapoliittinen hanke, jonka tarkoitus on auttaa ja työllistää kaikkein heikoimmassa työllisyysasemassa olevia ihmisiä. Työllistettävien palkka on tähän saakka koostunut kokonaisuudessaan valtion maksamasta palkkatuesta ja kaupungin maksamasta kuntalisästä.

Äänekosken kaupunginhallituksen päätös luopua kuntalisästä tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistävän tahon on osallistuttava omilla varoillaan palkkauskustannuksiin. Eli kun typo – hankkeita Äänekoskella pyörittää kaksi yleishyödyllistä yhdistystä, joilla tällaisia palkkavaroja ei ole, jäävät näiden yhdistysten palkkatukityöntekijät ilman kuntalisää ja saavat automaattisesti pienempää palkkaa.

1.3. alkaen solmittavat typo-työsopimukset tarkoittavat siis työntekijälle pienempää palkkaa. Uusi Äänekoskilisä mahdollistaa varojen siirron palkanmaksun sijaan esimerkiksi haalareitten tai yksityisten valmennustuntien ostoon. Nähdäkseni päätös on suora tulonsiirto työntekijältä (mahdolliselle omavaraiselle) työnantajalle.

Äänekoskella jäävät siis typo- hankkeiden työntekijät pian alkavassa työllisyyden kuntakokeilussa nuolemaan näppejään, koska Jyväskylässä ja Laukaassakin kuulema jo tekevät niin. Ja ilmeisen pian myös Muuramessa.

Esitin eilisessä kaupunginhallituksen kokouksessa, että kuntalisän muutosta Äänekoskella sovellettaisiin niin, ettei ainakaan vaarannettaisi ja vaikeutettaisi typo hankkeiden työllistämistä ja heikennettäisi niiden työntekijöiden palkkaa... Tämmöinen soveltaminen olisi kuulema kovin vaikeaa ja Matti Virtasen kannattama esitykseni päätettiin ponnekkaasti äänestää nurin.

Kaupunginhallituksen päätös on huono. Pitkäaikaistyöttömän asema on muutenkin tukala ja koronatilanteessa työllisyyden hoito on vähintäänkin vaikeaa. Näin haetaan, ihan ikiomilla päätöksillä vielä heikennystä tilanteeseen ja kaikkein heikoimpien asemaan.

PS. Kaikkein kyllästyttävintä tämän ajan keskusteluissa on väsymiseen asti kaikuvat kommentit siitä, että taitaa olla vaalit tulossa. Sen hokeminen ei tuo poliittiseen keskusteluun mitään lisäarvoa ja kertoo sanojasta kaiken oleellisen. Vaalit on taas tulossa ja päätöksenteko kaipaa enemmän tietoa ja ymmärrystä ilkkumisen sijaan.

Sirpa Martins (vas.)