Mielipide: | Maaseudun kehittämisen jalokivestä tuhkaksi

Suomessa on 55 Leader-ryhmää, jotka myöntävät maaseuturahaston rahoitusta yrittäjien ja yhdistysten hankkeisiin. Rahoitusta saa esimerkiksi kylätalon remonttiin, harrastusvälineiden hankintaan tai yrityksen investointeihin.

Leader-toiminta kattaa maantieteellisesti koko Suomen. Hyviä kokemuksia Leader-toiminnasta on saatu maassamme jo 25 vuoden ajan. Myös ELY-keskukset myöntävät maaseuturahaston tukia, mutta tämä rahoitus kohdentuu isommille toimijoille, kuten tutkimus- ja koulutusorganisaatioille. Ilman Leader-ryhmiä paikalliset yhdistykset ja yritykset jäisivät vaille tukijaa.

Leader on Suomen maaseutualueiden kehittämisen kruununjalokivi. Kansainvälisissä vertailuissa työmme laatu on EU:n kärkipäätä.

Olemme Suomessa tottuneet pitämään itseämme Leader-toiminnan ja maaseudun kehittämisen mallimaana, vaikka näin ei ehkä todellisuudessa ole. EU-rahoituksella mitattuna Suomi on EU:n häntäpäässä. Tuoreen vertailun mukaan takanamme ovat vain EU:n kaupunkimaisimmat maat Luxembourg, Hollanti ja Belgia, pieni Malta sekä Slovakia. Muut jäsenmaat ovat myöntäneet suuremman rahoitusosuuden Leader-toiminnalle. Ostovoimakorjattuna tilanteemme on vielä kurjempi, sillä Irlannin ja Luxembourgin kanssa olemme EU:n kallein maa.

Miksi kiitetylle Leader-toiminnalle ei anneta sen ansaitsemaa arvostusta eurojen muodossa? Kuka on voittaja yhtälössä, jossa Leader-toiminnan rahoitusosuus pidetään ennallaan, kun muu maaseudun kehittämisen potti kasvaa? Häviäjät ovat ainakin tiedossa: maaseudun ihmiset. Haluammeko merkittävästi heikentää Leaderin toimintaedellytyksiä Suomessa vai antaa enemmän tukea maaseudun ruohonjuuritason kehittämiseen? Kyse on arvovalinnasta.

Suomen 55 Leader-ryhmää vetoavat, että Leaderin rahoitusosuutta nostettaisiin jatkossa 10 %:iin EU:n yhteisistä maaseutukehitysvaroista, jotta voimme ottaa vastaan uudet tehtävät sekä jatkaa työtämme sosiaalisesti kestävän maaseudun ja siten koko maan hyvinvoinnin eteen.

Keski-Suomen Leader-ryhmät: JyväsRiihi ry, Maaseutukehitys ry, Vesuri-ryhmä ry, Viisari ry

Leena Karjalainen, toiminnanjohtaja, JyväsRiihi ry