Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkadianmäeltä: | Syksyinen odotus on täällä taas

Syksyn alku tuo usein mukanaan tunteen jostain uudesta, jota odottaa: Kenties uusi koulu, työpaikka tai harrastus. Uusia ihmisiä ja paikkoja. Tänä syksynä tuntuu, että tuo aiemmin tuttu tunne pilkahtelee varovaisesti horisontissa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Korona muutti käsitystämme suunnitelmista. Puolentoista vuoden mittainen aika pandemian ja rajoitusten keskellä opetti, että suunnitelmat voivat muuttua aina.

Osa ehkä lopetti tekemästä niitä lainkaan pettymyksen pelossa.

Rokotekattavuuden jatkuva paraneminen antaa toivoa, vaikka vieläkin on meidän vastuullamme huolehtia omasta ja toistemme turvallisuudesta.

Viime viikolla hallitus kertoikin lohdullisen uutisen, että yhteiskuntaa avataan ja rajoituksia puretaan välittömästi. Vain suuren riskin toimintaa suositellaan enää rajoitettavaksi.

Erityisesti kahden metrin turvavälistä luopuminen on tärkeää musiikki- ja tapahtuma-aloille, mutta myös muun yhteiskunnan toimivuuden kannalta iso asia. Ravintoloidenkin toiminta normalisoitunee pikkuhiljaa – viime perjantaina Keski-Suomen ravintoloilta poistuivatkin jo paikka- ja anniskeluaikarajoitukset. Siirryimme perustason rajoituksiin.

Uutiset herättävät pikkuhiljaa myös eduskunnan tuttuun eloonsa. Ensimmäinen istuntoviikko alkoi viime viikolla vauhdikkaasti, kun hallitus piti budjettiriihtään. Sähköisyyden tuntua oli ilmassa myös eduskunnan seinien sisällä, vaikka itse neuvottelut käytiin Säätytalolla.

Eduskunnan käytävät ovat nämä puolitoista vuotta kumisseet tyhjyyttään. Vain harvoin olen nähnyt kollegan samaan aikaan käytävällä. Istuntosalissakin me kansanedustajat olemme istuneet reilun turvavälin päässä toisistamme, kaikkien edustajien äänestyksissä lehtereillä asti.

Isossa rakennuksessa ovat olleet läsnä vain osa kansanedustajista ja työntekijöistä. Esimerkiksi kansanedustajien avustajat ovat tehneet pääsääntöisesti töitä kotoaan käsin.

Näillä näkymin myös eduskunta avautuu. Jos kaikki sujuu hyvin, ensimmäisenä palaavat työntekijät talolle jo ensi kuussa. Moni voi varmasti samaistua siihen, että tuntuu yksinkertaisesti hyvältä nähdä työtovereitaan ja vaihtaa kuulumisia lounaalla. Arkipäiväinen tietokin vaihtuu paremmin, kun kaverille voi huikata juttunsa käytävällä.

Osa korona-ajan käytänteistä jäänee käyttöön. On varmasti huomattu, että osa kokouksista ja tapaamisista on kätevää hoitaa etänä. Toiset sen sijaan vaativat välittömämpää vuorovaikutusta. Yhden asian olemme kuitenkin toivottavasti oppineet: jatkossa töihin tai muuallekaan ei tulla enää kipeänä sairastuttamaan muita.

Syksyn odotus tuo mukanaan odotuksen myös tulevista tapahtumista – niistäkin päästäneen nauttimaan kunnolla pitkästä aikaa. Odotan itse erityisesti tulevia keikkoja.

Livemusiikista nauttiminen on ollut itselleni tärkeä vastapaino kiireiselle eduskuntatyölle, jossa painottuvat valtavien paperipinojen läpikahluu sekä kokouksissa istuminen ja neuvotteleminen. Keikoilla mieli keskittyy musiikkiin ja keho tempautuu liikkeeseen. Samalla karisevat pitkällisen istumisen aiheuttamat jumit.

On päivänselvää, että vaikka rajoitukset poistuisivat nopeastikin, kestää normaaliin paluu hetken. Työpaikoilla, tapahtumissa, liikuntasaleilla, ravintoloissa ja yksityistilaisuuksissakin haetaan linjaa siitä, mikä on turvallista. Monet alat tarvitsevatkin yhä tukea uuteen normaaliin kasvamisessa.

Myös meillä ihmisillä menee varmasti tovi ennen kuin kanssakäyminen luonnistuu vanhaan tapaan. Saa nähdä, missä määrin esimerkiksi halaaminen ja kättely tulevat jälleen osaksi kanssakäymistä. Monille ystävien ja sukulaisten näkeminen tulee kuitenkin varmasti olemaan se syksyn odotetuin asia.

Kirjoittaja on äänekoskelaislähtöinen vihreiden kansanedustaja.