Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Aluevaalit eivät ole vain sotevaalit

Tiesitkö, että myös pelastuslaitoksesi tulee siirtymään 1.1.2023 hyvinvointialueelle? Aluevaaleissa valtuutetut päättävät myös alueensa pelastuslaitoksen asioista. Pelastuslaitoksen tunnetuimpia tehtäviä ovat tulipalojen sammuttaminen ja liikennepelastaminen. Myös ensihoito kuuluu usein sopimusperusteisena pelastuslaitosten palveluihin.

Tärkeimpiä pelastuslaitoksen kehittämiskohteita tulevilla aluevaltuutetuilla tulee olemaan kattavan palveluverkon turvaaminen, henkilöstön riittävyys ja koulutuspaikkojen lisääminen ja palvelun saatavuuden vuoksi todella tärkeä sopimuspalokuntien toiminnan vahvistaminen.

Pelastustoimen järjestämistapa aiheuttaa sen, että Suomen pinta-alasta noin 90 %:in alueella sopimuspalokunnat, eli VPK:t huolehtivat pelastustehtävistä. Tällä alueella asuu noin 46 % suomalaisista. Muualla, isoimmissa kaupungeissa, sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena tai itsenäisesti päällekkäisten tilanteiden aikana.

Tulevat aluevaltuutetut ovat suurien päätösten edessä, heillä tulee olla kykyä omaksua suuria asiakokonaisuuksia ja halua perehtyä asioihin. Aiempi kokemus päätöksenteosta ja alan tuntemus tulee olemaan keskiössä, nyt tarvitaan kokonaisuuden näkeviä aluevaltuutettuja.

Henna Penttinen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Äänekoski