Mielipide: | Äänekosken valtuusto lisäsi kaupungin työntekijöiden henkilöstöetua palkintona koronavuoden työpanoksesta – omaishoitajat unohtuivat

Äänekosken valtuusto hyväksyi valtuuston talousarviokokouksessa 7.12. ePassin arvon korotuksen 250e /per henkilö vuodelle 2022. Äänin 39-4. Tällä korotuksella kaupunki haluaa kiittää henkilöstöä.

Henkilöstö ansaitsee korotuksen joka on korotuksen jälkeen 400 e/vuosi, vuodelle 2022.

Vuositasolla työnantaja voi tarjota liikunta, kulttuuri ja hyvinvointi arvoa verovapaasti tämän 400e/vuosi per työntekijä.

Korotuksen takana on eri neuvottelujärjestöjen kaikille Suomen kunnallisille työnantajille lähetetty pyyntö käyttää osa kunnille suunnatusta koronatuista henkilöstölle maksettaviin koronakorvauksiin. Äänekosken linjaus on muistaa henkilökuntaa ja tukea työhyvinvointia pandemian jälkeen.

Voimia tarvitaan edelleen, eikä kukaan voi tietää kuinka kauan pandemia aiheuttaa haasteita, nyt tarvitaan taistelu kestävyyttä.

Äänekoskella on käyty neuvottelut pääsopijajärjestöjen kanssa henkilöstön palkitsemisesta koronapandemian aikana tehdystä työstä. Kyllä palkitseminen kuuluu koko henkilökunnalle.

Vaikutukset pandemian aikana ovat vaihdelleet eri toimialoilla ja eri työtehtävissä, mutta tilanteen epävarmuus ja ennakoimattomuus on joko suoraan tai välillisesti kohdistunut kaikkiin kaupungin työntekijöihin.

Poikkeusolojen ja järjestelyjen vuoksi henkilökunta on joutunut opettelemaan uusia toimintatapoja, luopumaan totutuista toimintamalleista sekä joustamaan erilaisissa tilanteissa myös työtehtävien suhteen.

Kaupungin työt ovat ihmisläheisiä palveluammatteja, joissa palveluiden tehtävät koostuvat hallinnosta ja alakohtaisesti asiantuntijatehtävistä sekä tukipalveluista.

Työhyvinvointi on ollut koronapandemian aikana koetuksella, joten tässä päätöksessä haluttiin painottaa nimenomaan jaksamista ja tarjota mahdollisuus virkistäytymiseen.

Nyt tällä ePassilla on mahdollisuus hyvinvoinnin tukemiseen myös kulttuurin avulla. Työntekijä voi itse päättää mihin työnantajan tarjoamaa etuaan hän käyttää liikunta-, kulttuuri ja hyvinvointipalvelut ovat valittavana.

Ketkä tästä hyvinvoinnin tukemisen saajista puuttuvat ja ovat kaupungille kullanarvoisia ovat omaishoitajat.

Anteeksi omaishoitajat. Tähän asiaan kuuluu palata sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja korjata epäkohta, asia on kirjattu talousarvioon. Uskon, että tähän löytyy lautakunnassa yksimielisyys.

Omaishoitajille on yhtä tärkeää jaksamisen tukeminen ja kannustaminen eikä heitä saa unohtaa, he ovat kaupungin suuri voimavara.

Marke Tuominen

valtuutettu ( ps .)