Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Pelastustoimi jäänyt vaille huomiota sote-uudistuksen aallokossa – uhkana ensihoidon toimivuus

Sote-uudistuksen myötä pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta perustettavien hyvinvointialueiden vastuulle vuodesta 2023 alkaen. Pelastustoimen tulevien uusien investointien rahoituksesta vastaa jatkossa kuntien sijasta valtio. Tämä on alan suurimpia mullistuksia Suomessa ja valitettavasti jäänyt vaalikeskusteluissa täysin sosiaali- ja terveyspalveluiden varjoon.

Pelastustoimi on ihmiselämän kannalta yksi kriittisimmistä palveluista. Onnettomuuden sattuessa minuutit ja sekunnit voivat ratkaista elämän ja kuoleman, tulipalossa tehokkaalla toiminnalla voidaan pelastaa ihmishenkien lisäksi omaisuus. Ensi- ja pelastustoimia ohjaa laki sekä paikallisesti määritettävät palvelutasopäätökset, jotka tehdään jatkossa hyvinvointialueiden päättäjien kesken.

Vallan ja vastuun siirtyminen pois nykyisiltä toimijoilta hyvinvointialueille ei ole vain hallinnollinen muutos vaan aidosti suuri uhka tulevaisuuden ensi- ja pelastustoimelle. Nyt tehdään päätöksiä, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia ihmisten henkeen ja terveyteen. Jatkossa, kun hyvinvointialueet toimivat sekä palveluntuottajana että itsensä valvojana niin paljon asioita voi mennä väärään suuntaan – eikä vain euroissa mitaten.

Nykyisenkaltaiset pelastustoiminnan pitkät perinteet kaipaavat jatkoa myös tulevaisuudessa. Ensihoito on nykyisin tunnustettu ja tunnistettu arvostettu sekä luotettava toimija kansallisesti. Näissä vaaleissa ja niiden jälkeisissä vaaleissa on tärkeää varmistaa, että pelastustoimi tuottaa jatkossakin nykyisenkaltaiset laadukkaat palvelut Keski-Suomen hyvinvointialueella. Nyt ei ole syytä romuttaa erinomaisesti toimivaa järjestelmää, vaikka sellaisesta valitettavasti taustakeskusteluja on kuultu.

Keski-Suomessa pelastustoimi tuottaa tällä hetkellä äärimmäisen hyvin ja laadukkaasti. Pelastajat ja ensihoitajat toimivat saumattomassa yhteistyössä osana samaa työyhteisöä, josta konkreettisena esimerkkinä se, että ambulanssi ja paloauto lähteävät samasta tallista ja jakavat toisilleen yhtäaikaisen tilannekuvan. Pelastustoimella on toimiva hallinto, kalusto ylläpidetään nopeasti omana työnä ja tuotetaan laadukkaita palveluita. Jos tämä malli romutetaan ja viedään hyvinvointialueen alle niin tulos voi olla ei toivottu.

Äänekoski on hyvä esimerkki Keski-Suomen pelastustoimen toimivuudesta. Paikkakunnalle ambulanssit ja paloautot ovat lähteneet samasta tallista vuodesta 1993 lähtien. Henkilöstö toimii vuorotellen ensihoidossa ja pelastusyksikössä. Jos ambulanssi on ajossa niin paloautoa voidaan käyttää ensivasteyksikkönä ja taata asiakkaalle nopea sekä tehokas palvelu – pelastaa äärimmäisissä tapauksessa jopa ihmishenkiä. Paloautossa toimivassa ensivasteyksikössä voidaan tehdä samat asiat kuin ambulanssissa, pois lukien potilaan kuljetus.

Pelastustoimen henkilöstön keskuudesta on noussut sote-uudistuksen lähestyessä huolia. Jos jatkossa pelastajat eivät toimi ensihoidossa niin uhkana on paitsi palvelutason laskeminen niin myös töiden loppuminen. Nykymalli tuottaa myös säästöjä henkilöstökuluissa toimivan viikkotyöaikajärjestelmän kautta. Pirkanmaa on jo päättänyt, että siellä pelastustoimi tuottaa koko hyvinvoinitalueen ensihoidon myös jatkossa. Toivottavasti täällä tehdään yhtä viisaita päätöksiä ja turvataan keskisuomalaisten tulevaisuuden turvallisuus.

Äänekosken Kokoomuksen kunnallisjärjestö,

Äänekosken Kokoomuksen aluevaaliehdokkaat

Taina Geier

Kati Somiska

Olli Jämsén

Tommi Lunttila