Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Omavaraisuus on perusta huoltovarmuudelle

Vapaan kilpailun tai markkinatalouden kannalta Suomessa on kahden suuren kaupan keskusliikkeen valta erittäin suuri. Valta tuo keskusliikkeille ja myös meille kuluttajille mukanaan myös vastuun. Toivoisimme myös kaupalta kohtuullisuutta alkutuottajia kohtaan. Jos alkutuottajia ei ole, ei kaupallakaan ole mitään myytävää ja meille suomalaisillekin saattaa tulla nälkä. Ruuan tuonnin varaan ei kannata nyt kovin paljoa laskea.

Kuluttajina voimme omalta osaltamme jokainen kannattaa kotimaista ruuantuotantoa suosimalla merkkituotteita ja välttämällä kauppojen omia ns. halpamerkkejä. Tämä koskee nyt kaikkia, niin eläinperäisiä kuin myös kasvistuotteitakin. Nyt on tärkeää varmistaa perusasiat eli ravinto ja turvallisuus. Kaikki muu tulee vasta sen jälkeen.

Meillä Suomessa on ollut hyvä omavaraisuusaste leipäviljan, maitotuotteiden ja lihan osalta. Sen sijaan esim. sokerin omavaraisuusaste vuonna 2020 oli 42 % ja kenties hieman yllättäen omenan vain 17 %.

Eläkeliiton Äänekosken yhdistys vetoaa nyt kaikkiin osapuoliin; kauppaan, päättäjiin ja tuottajiin, että omavaraisuus pitää turvata oikeastaan keinolla millä hyvänsä. Ratkaisuja on löydyttävä. Kyse on meille kaikille tärkeästä Suomen huoltovarmuudesta. Koronakriisi oli hyvä testi huoltovarmuudelle. On kuitenkin eri asia, loppuuko kasvomaskit vai ruoka. Nyt on aika toimia.

Eläkeliiton Äänekosken yhdistys ry

Leila Lindell

puheenjohtaja