Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Äänekoski-ilmiö vahvistamaan asukkaiden hyvinvointia

John F. Kennedy kysyi virkaanastujaispuheessaan vuonna 1961 amerikkalaisilta: ”Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teidän puolestanne - kysykää mitä te voitte tehdä maanne puolesta.” Saman kysymyksen mekin voimme tehdä tänä päivänä Suomessa ja Äänekoskella. Sen voisi Äänekoski ilmiön osalta olla ”Älkää kysykö mitä Äänekoski voi tehdä teidän puolestanne – kysykää mitä te voitte tehdä kotikunnan puolesta?”

Äänekosken kaupunkistrategiassa ns. Äänekoski-ilmiössä osallisuus ja osallistaminen on nostettu keskiöön. Kuitenkin ilmiö lähtee saamaan siivet ja elämään vain siten että se aidosti edistää äänekoskelaisten hyvinvointia. Vasta silloin ollaan oikealla tiellä.

Osallisuus vaatii syntyäkseen mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa oman elämänsä kulkuun ja toimintoihin. Se vaatii voimavaroja, läsnäoloa ja saavutettavuutta ja syntyy vain aidosta vuorovaikutuksesta. Osallisuus on kuulumista johonkin, jossa tuntee voivansa vaikuttaa.

Voimme olla melko yksimielisiä siitä, että osallisuus ja sosiaaliset verkostot toimivat suojaavina tekijöinä hyvinvointivajetta ja syrjäytymistä vastaan. Silti on yksi mutta? Mistä ja miten se saadaan konkretiaksi, koska osallisuuden kokemuksen mittaaminen on vaikeaa. Osallisuuden kokemusta voidaan mitata THL:n kehittämällä osallisuusindikaattorilla, joka voisi olla yksi väline osallisuuden kokemuksen mittaamiseen. Se koostuu kymmenestä väittämästä, joiden avulla voidaan pohtia osallisuuden toteutumista.

Pohtimalla kysymyksiä elämän ja tekemisten merkityksellisyydestä sekä mahdollisuudesta vaikuttaa omiin asioihin ja elinympäristöön, pystyy arvioimaan omaa osallisuuden kokemustaan. Osallisuuden kokemuksessa keskeistä on juuri merkityksellisyyden tunne, joka usein syntyy perheen, työn tai harrastusten kautta. Merkityksellisyyden tunne tukee vahvasti myös muuta hyvinvointia elämässä. Tämä on hyvä peruste hakeutua erilaisiin harrastuksiin ja harrasteryhmiin.

Kuinka usein me sitten pysähdymme pohtimaan osallisuuttamme ja mitä se merkitsee? Vai toteutuuko se ainoastaan silloin, kun koemme tyytyväisyyttä. Elämän muutokset, sairastuminen tai muutokset taloudellisessa tilanteessa vaikuttavat hyvinvointiimme vahvasti.

Nyt kun maailma myllertää ympärillämme koemmeko olomme turvalliseksi, pystymmekö vaikuttamaan asioihin omassa elämässämme ja ympäristössämme. Onkin syytä kysyä itseltään, miten minä voin vaikuttaa tähän tilanteeseen? Voiko joku auttaa minua? Onko olemassa ketään keneltä pyytää apua ja neuvoja?

On syytä myös ymmärtää olla kiitollinen siitä, että saan elää Äänekosken kaltaisessa kehittyvässä kaupungissa, sekä turvallisessa maassa, jossa yhteiskunta on rakennettu huolehtimaan ihmisistä osana sitä. Turvallisuuden myötä myös tunne osallisuudesta kasvaa. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Se on etuoikeus, jota on syytä osata arvostaa ja olla myös valmis jakamaan sitä myös muille sitä tarvitseville.

Lähdetään kaikki edistämään osallisuutta ja osallistamista. Tehdään Äänekoski ilmiöstä totta.

Leila Lindell

maakuntaneuvos

Äänekoski