Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Hoitoalan hätähuuto

Hoiva on investointi kansalaisten hyvinvointiin. Terveydenhuolto tuottaa hyvinvointia, ehkäisee syrjäytymistä ja parantaa terveyttä, mikä näkyy myös euroissa.

Resurssit, työolot ja palkkaus, siinä syyt hoitajien työtaisteluun. Poikkeamat työssä ja sairaslomat aiheuttavat dominoefektin, jolloin lisätyötä teetetään omien työtuntien päälle. Oman vapaa-ajan jatkuva uhraaminen työlle ei edistä palautumista, ja jo pitkän ollaankin menty todella pienillä hoitajaresurssseilla.

Koulutuksen vetovoima on laskusuunnassa, työpaikkojen pitovoima samoin. Hoitoalalla perehdytetään vuosittain turhaan satoja tunteja, uudet työntekijät nostavat kytkintä kun näkevät työmäärän ja liian pienen välillisen työn tekijöiden resurssin.

Palvelujen siirtyminen kunnallisilta ja tulevaisuudessa alueellisilta toimijoilta yksityisille ei tule ongelmaa ratkaisemaan, päinvastoin. Palvelujen saatavuus ja hinta tulisi muuttumaan olennaisesti.

Hoitajien työtaistelussa on kysymys palveluiden järjestämisestä tulevaisuudessa. Kuka sinut hoitaa, kun apua eniten tarvitset?

Henna Penttinen

lähihoitaja, työsuojeluvaltuutettu

Kaupunginvaltuutettu, (kesk.)