Elinkustannusten karkaaminen jatkuvien kriisien seurauksina raastavat pienituloisten eläkkeensaajien ja vähävaraisten toimeentuloa. Entistä useammin kodeissa kamppaillaan taloudellisen romahduksen kynnyksellä ja maksukyvyttömyyttä vastaan. Elinkustannusten jatkuvat nousut jyrkentävät indeksiä ja siksi kotitaloudet kriisiytyvät. Mitä todennäköisemmin elinkustannukset kasautuvat, mihinkäpä muualle, kuin kunnallisen sosiaalitoimen maksukyvyn varaan?
Kuinka sitten kunnat, sote- ja tulevat hyvinvointialueet pystyvät vastaamaan kasvaviin menolisäyksiin? Se on hyvä ja haasteellinen kysymys. Siitä syystä nämä seikat on nostettava maakuntien hyvinvointialueiden työpöydälle ensimmäisten käsiteltävien asioiden kanssa. Niitä ei saa kadottaa digitaaliseen verkostoon!
Äitiys- ja lastenneuvola ovat julkisen sektorin arvostetuinta osaamista, tunnustettua kansainvälisestikin. Nyt on tuore hetki ottaa täsätä arvostetusta kehityksestä opiksi jatkaa tällä tiellä ja aloittaa Vanhusneuvola-järjestelmän rakentaminen.
Eläkkeensaajien Keskusliitto vaati hallitukselta pikaisia päätöksiä eläkkeensaajien toimeentulon tukemiseksi. Aikaistetulla indeksitarkastuksella pieni- ja keskituloiset eläkkeensaajat onnistuisivat saamaan leivän syrjästä paremmin kiinni.
Aikaistettu indeksitarkistus auttaisi kansaneläkettä sekä pientä työeläkettä saavien eläkkeensaajien elämää, nyt jo koettujen hintojen kiivaan nousun aikana. EKL vaati indeksitarkastusta useampaan kertaan ennen hallituksen 5.4 käynnistämää kehysriihtä. Nyt hallituksen tekemä päätös osoittaa, että tällä kertaa hallitus, ei vain kuullut, vaan myös kuunteli ääntämme.
Hallitus ilmoitti toteuttavansa elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksien aikaistetuksesta viimeistään 1.8.2022. Hallitus on osuutensa tehnyt. Esitämme työmarkkinoille, että ne tekisivät hallitukselle esityksen väliaikaisesta menettelystä, jossa työeläkkeiden indeksitarkastukset tehdään kahdesti vuodessa.