Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Päätös on tehty, pulinat pois

”Kunnan johtaminen jakautuu poliittiseen johtamiseen ja ammattijohtamiseen. Kunnan ylimmän johtamisen kokonaisuus koostuu valtuustosta, kunnanhallituksesta ja kunnanjohtajasta. Kunnanhallitus on kunnan keskeisin toimielin. Kunnanjohtaja toimii kunnanhallituksen alaisena.”

Tämä Kuntaliiton määrittelemä kunnan johtamismalli pätee myös Äänekoskella. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen toimii Äänekosken kaupunginhallituksen alaisena ja hänen tehtävänään on toteuttaa kaupunginhallituksen tekemiä päätöksiä.

Sisä-Suomen Lehdessä 3.5.2022 kaupunginjohtaja Tuononen kritisoi kovin sanoin kaupunginhallituksen tekemää päätöstä Keski-Suomen maakuntakaavaan annettavasta lausunnosta. Hän pitää päätettyä lausuntoa absurdina ja sen sisältöä suorastaan järjenvastaisena. Hänen mielestään hallituksen jäsenet eivät toimi faktapohjalta vaan tunnepohjalta.

Tämä Tuonosen katkera tunteenpurkaus, jossa hän julkisesti paikallislehden sivuilla haukkuu tärkeimmän yhteistyökumppaninsa ja käytännössä ”pomonsa” eli kaupunginhallituksen, on täysin käsittämätön, eikä sitä voi pitää ammattitaitoisen johtajan tapana toimia.

Jos yritysmaailmassa toimitusjohtaja haukkuisi julkisesti oman hallituksensa, niin hän saisi potkut.

Tämä maakuntakaavan lausunnosta tehty päätös on mennyt täysin normaalin demokraattisen päätöksentekoprosessin mukaan. Pöytäkirjasta voimme lukea, että Tuononen teki kaupunginhallitukselle esityksen. Harri Piilonen teki muutosehdotuksen, jota kannatettiin. Sitten äänestettiin näiden kahden ehdotuksen välillä ja enemmistön kanta eli Piilosen ehdotus voitti 5-4.

Ei voisi ollakaan niin, että esittelijän eli kaupunginjohtajan ehdotus aina voittaa. Silloin se ei olisi demokratiaa, vaan ”yhden miehen show” eli yksinvaltaa ja kaupunginhallitus olisi vain kumileimasin. Kaupunginhallituksen jäsenet ovat tasa-arvoisia keskenään ja jokaisella jäsenellä on päätöksenteossa yksi, yhtä arvokas ääni. Kaupunginjohtaja Tuonosella sen sijaan ei ole yhtään ääntä äänestyksissä. Henkilökohtainen mielipide hänellä toki saa olla joka asiaan.

Tästä Tuonosen raivoisasta purkauksesta saa sen käsityksen, että hän on suuttunut, kun oma ehdotus ei mennytkään heittämällä läpi. Se on myös selkeä osoitus hänen epäluottamuksesta kaupunginhallituksen enemmistöä kohtaan.

Uudenvuoden puheessaan 31.12.2021 Tuononen totesi tavoitteeksi vuodelle 2022: ”Tahtotilana on, että avoimuus, läpinäkyvyys ja osallisuus näkyisivät päätöksenteossa ja toiminnassa aivan käytännön tasolla ja mittarit olisivat jatkuvasti asukkaiden nähtävissä ja asukkaat itse voisivat vaikuttaa tulosten toteumaan.”

Liimattalan tuulivoimala-asiassa asukkaat ovat halunneet osallistua ja vaikuttaa.

He ovat tuoneet vastustavan kantansa ja painavat perusteet esiin monin eri tavoin. Suuri osa Äänekosken valtuutetuista ja kaupunginhallituksen jäsenistä on halunnut kuunnella asukkaiden mielipiteitä. Vaaleilla valitut päättäjät ovat meidän asukkaiden edustajia ja vuoropuhelu asukkaiden (äänestäjien) kanssa on äärimmäisen tärkeää.

Niin toimii edustuksellinen demokratia.

Asukkaiden vastustavat mielipiteet myötävaikuttivat varmaankin myös siihen, että 5 hallituksen jäsentä äänesti tuulivoimaloita vastaan tuossa maakuntakaavan lausunto-asiassa. He ovat kuunnelleet asukkaitaan, josta heille iso kiitos.

Asukkaat laativat Liimattalan tuulivoima-alueen osalta oman yhteisen mielipidelausunnon.

Siinä vaadittiin Liimattalan tuulivoima-alueen poistamista maakuntakaavaluonnoksesta. Se toimitettiin Keski-Suomen liitolle 5.5.2022. Sen allekirjoitti 150 henkilöä. Terveiset Liimattalasta: