Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan mielipide: | Elämää kaupungin laitamilla

Ikäväkseni sain kuulla että julkisen liikenteen vuoro, Jyväskylä-Valtra-Suolahti-Äänekoski ollaan lopettamassa ja tilalle tulee toinen vuoro, joka kyllä lähtee Suolahdesta Äänekoskelle. Hienoa, että suunnitteilla sentään sellainen, mutta tässä tullaan siihen, miksi kirjoitan tätä tekstiä. Meitä on täällä Suolahden laitamilla ihmisiä myös, meillä on tarve päästä töihin, kouluun jne.

Nyt vuoro ollaan lopettamassa, koska se alun perin on suunniteltu työmatkakyydiksi isolle tehtaalle. Siellä ei ole kuulema tarvetta. Se ei poista meidän muiden tarvetta. Omalla kohdalla ainoa kyyti, jolla pääsen järkevästi töihin. Odottamatta tunteja töihin tai kotiin pääsyä. Todistettavasti olen saanut kuulla, että tarve palvelisi äänekoskelaisia. Palvelisi varmasti myös heitä, jotka käyttävät linjaa töihin tehtaalle tullessa(heitäkin on) Jyväskylästä tai jostakin matkan varrelta. Mietin siis omasta ja muiden puolesta, kuinka he pääsevät.

Onko mahdollista suunnitella linjaa kulkemaan esimerkiksi Suonenjoentieltä-Äänekosken tielle ja siitä Suolahteen-Äänekoskelle? Tuossa on pysäkkejä, mutta eipä niillä paljon ihmisiä näe. Vai onko ainoa vaihtoehto lopettaa työnteko, saada sanktioita, kun et voi työmatkakyytiin kovin vaikuttaa?

Päätöksen takana ely-keskus. Tietävätkö siellä keskuksessa, että tosiaan tarvetta olisi enemmän, mitä nyt on annettu ymmärtää? Julkisen liikenteen käyttöä suositellaan monesta syystä, mutta sitten siihen ei järjestetä toimivaa yhteyttä. Itse olen käyttänyt lähes aina julkista liikennettä, sillä en edes omista ajokorttia saati autoa. Perheessä on auto, mutta se on täysin puolison käytössä, koska hän käy kauempana työssä. Näillä polttoainekustannuksilla ei edes ole varaa pitää kahta autoa.

Olisi todella käytännöllistä miettiä sitä, että mistä kautta näitä vuoroja ajeluttaa. Aina se kilpailutus ja raha ei voi mennä sen edelle, mikä on palvelujen tarve. Ketä varten niitä palveluja tuotetaan? Tehdäkseen paljon rahaa vai oikeasti ihmistä varten. Tarpeen ja palvelujen pitää kohdata. Ei ole ollut iso lenkki ajaa tätä kautta, että ihmiset ovat saaneet palvelua. Pitää kiittää tämän linjan kuljettajia sillä he ansaitsevat kiitokset. Aina turvallisesti on päässyt perille ja töihin ehtinyt klo 8. Kiitos teille.