Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Millaiseen johtamiseen meillä on varaa?

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS on julkaissut tutkimuksen kuntajohtamisen tilasta ja tulevaisuudesta. Tutkimuksen johtopäätöksenä nousi esille kolme tärkeintä tulevaisuuden johtajan ominaisuutta: vuorovaikutustaidot ja tunneäly, analyyttisyys ja ongelmien ratkaisutaidot sekä kyky luoda kannustava ilmapiiri.

Äänekoskella kuluvan valtuustokauden ensimmäinen vuosi on ollut melkoista myllerrystä politiikan kentällä. Valtuutettuja on eronnut valtuustoryhmistä ja he ovat perustaneet uuden yhteisen valtuustoryhmän yli aiempien puoluerajojen. Julkisuuteen on tihkunut viitteitä eripurasta ja ongelmista myös operatiivisessa johtamisjärjestelmässä.

Jotta "Äänekoski-ilmiö" -strategia pääsee täysillä toteutumaan sen arvojen mukaisesti mielestäni olisi tarpeellista toteuttaa ulkopuolisen tahon tekemänä vastaava tutkimus kuntajohtamisen tilasta Äänekoskella. Ongelmat pystytään ratkaisemaan vain ja ainoastaan tunnistamalla ja tunnustamalla ongelmat ja niiden juurisyyt.

Tutkimukseen osallistuivat sekä virkamiesjohto ja valtuutetut ympäri Suomea. Tutkimuksessa verrattiin maakuntien keskiarvoja vuosilta 2009, 2013. Tuorein tutkimus on vuodelta 2022. Johtamisen keskiarvoksi tuli kouluarvosanoilla mitattuna 7.5 eli oli nousua aiemmasta tutkimuksesta plussan verran. Puoluekannan mukaan annetut arvosanat vaihtelivat eniten keskustalaisten (7.91) ja perussuomalaisten (7.21) vastaajien välillä.

Keski-Suomen keskiarvoksi tuli 7.56, kun maan keskiarvo oli 7.59. Olemme tässäkin mielessä keskellä Suomea. Keski-Suomi oli vuosina 2009 ja 2013 maakuntien keskiarvojen häntäpäässä, mutta nyt olemme nousseet keskivaiheille. Keski-Suomessa ollaan menossa oikeaan suuntaan, mutta parannettavaa on edelleen. Haluammehan olla keskivertoa parempi maakunta.

Valtuuston puheenjohtajana olen peräänkuuluttanut hyviä käytöstapoja ja avoimuutta sekä avointa rakentavahenkistä keskustelua. Asioilla on tapana järjestyä, kun niistä keskustellaan ja pohditaan yhdessä eri näkökulmista.

Samaa voi kysyä: haluaako Äänekoski nousta edelläkävijäksi sekä myös keihäänkärjeksi maakunnassa? Jotta tähän päästään tarvitaan rohkeita päätöksiä kartoittaa tämän hetken tilanne perusteellisesti.

Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kesk.)