Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Miksi ei vieläkään henkilöliikennettä Äänekosken radalla?

Kävin äskettäin Konnevedellä ja poikkeisin ostamassa Suolahden R-kioskilta junalipun Haapamäki-Helsinki matkalle. Lipun osto sujui eriomaisesti ja Suolahdesta kerrottiin ostettavan junalippuja yllättävästkin vaikka junaan ei Äänekosken kaupungista pääsekään kuin erityisillä matkailukauden tilausliikenteen vuoroilla.

Kävin myös ihailemassa Suolahden komeaa asemarakennusta ja havaitsin aseman luona olevan paikoitustilaa autolla saapuville matkustajille, jos olisi mahdollisuus käyttää junaa esim. työ- tai asiointimatkoilla vaikkapa Jyväskylään, Tampereelle tai mihin tahansa muualle. Mutta junaan ei pääse, kun ei ole junaliikennettä.

Otaksun, että monet ruuhkaisen nelostien ja Jyväskylän ahtauden ja paikoitusongelmien takia saattaisivat käyttää esim. Äänekosken keskustasta tai Suolahdesta junaa hyvinkin mielellään, jos junaliikennettä jo sähköistetyllä radalla olisi mielekkäästi tarjolla. Junaliikenne on nykyaikaa aivan toisin kuin 1970-luvulla, jolloin henkilöliikenne radalta lopetettiin. Syksyn pimeillä, talven lumipyryissä ja liukkailla olisi aivan toista nousta ´junaan, lukea päivän lehti tai levähtää junassa kuin kohdata kirkkaita vastaantulevien valokiiloja ja kuraa auton tuulilaissa.

Uskon junaliikenteen vetovoimaan ja uuteen nousuun radan vaikutuspiirissä laajemminkin, jos junaliikennettä olisi tarjolla. Keuruullakin aseman luona paikoitustilat ovat täynnä, kun kovan työn jälkeen asemalla liikkuu seitsemän junaparia vuorokaudessa. Mistä saataisiin liikennekaliustoa Äänekosken radalle?

Onneksi rata on sähköistetty! Sillä voitaisiin ajaa vaikka Pendolinolla tai IC-kalustolla. Mutta miksi ei konvertoitaisi pääkaupunkiseudulla vapautuvaa lähiliikennekalustoa Äänekosken radan paikallisliikenteeseen? Tämä kalusto soveltuisi jo sellaisenaankin, kun rata on sähköistetty.

Mutta ehkä pieni junien kaunistus olisi houkuttelemassa juniin paremmin. Mitä tapahtuisi linja-autoliikenteelle, kun junaliikenne alkaisi?

Kokemus monilta paikkakunnilta osoittaa, että julkinen on kokonaisuus ja silloin bussiliikennekin elpyy ja voi hyvin, kun henkilöautolle tulee toimivia vaihtoehtoja. Nyt polttoaineiden hinnat ovat suuri kannustin, etsiä edullisempia liikkumisen vaihtoehtoja.