Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkeläisen etiketti

Halvalla menee, ja kalliiksi tulee – nimittäin päätösten hinta. Meistä otetaan tulevaisuudessa mallia siinä, kuinka kannamme vastuun ikääntyvistä. Samalla mitalla mittaavat lapsemme meitä aikanaan.

Saako ahne ja piittaamaton yhä lyödä rikki sitä, jonka kohtuullinen toimeentulo riippuu toisista? Oman arvomaailmani mukaan ei, ei edes lain voimalla. Ei varsinkaan niin.

Vääjäämättä lukeudumme itse tuohon ”kulueräluokkaan” kerran. Käykö meille kuin muorille syrjäkylällä tarjousjahdissa, kun hän esitteli minulle eläkeläisen etiketin: kiljuvan oranssi tarra viilipurkin kupeessa, ale -30 %. Vain siihen hänellä oli varaa. Tuskaili, että eläkeindeksit löivät päin kasvoja. Ne, joiden piti tasata, eikä korostaa tuloeroja entisestään.

Useat ovat saaneet kutsun kertausharjoituksiin epävakaan maailmantilanteen ja itänaapurin toimien takia. Energiakriisi tai oikeammin sota tuo epävarmuutta kaikille. Tänä liipaisinherkkänä aikana on laskettava oikein elämisen hinta. Ei liian alas, ei keneltäkään. Joku sen etiketin muoriin iski. Etikettivirhe, sanoisin! Muori syrjäkyliltä ansaitsee parempaa. Kiitos viisaudestasi ja ettet anna periksi viimemetreilläkään.

Viimeisiä veteraaneja viedään. Kunniavelka isänmaan puolustamisesta ei paljoa painanut vaakakupissa vielä jokunen vuosikymmen sitten. Avoimuus ja arvostus saavutettiin myöhässä. Toisin soisin olleen. Uusi häpeätahra lyö kuitenkin leimaansa meihin nyt. Emme saa pitää ikäihmisiä taakkana ja kulueränä. Kitsasteluun ei ole varaa sillä kello käy.

Siksi politiikka on palautettava arvoonsa. Edustuksellinen kansanvalta ei saa olla herja. Tarvitaan ryhdikkyyttä! Kantokykymme arvioidaan todellisuudessa siinä, painaako toisen etu omaamme enemmän. Myös kasvava sukupolvi edellyttää pitkäjänteistä päätöksentekoa. Huonoja päätöksiä ja laiminlyöntejä parsitaan pitkään. Huono päätös ei ole vain noloa, se on väärin.

Suomessa tarvitaan nyt turvallisuutta ja arjen ymmärrystä enemmän kuin koskaan.

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas 2023