Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkadianmäeltä | Kovina aikoina yhteiskunnan pitää kannatella!

Sähkön hinta on syksyn aikana usein korkealla ja hinta on vaarassa kivuta talven aikana vielä runsaasti. Edessä voi olla vaikea talvi. Hintakriisin keskelläkin on pyrittävä pitämään pää kylmänä ja kodit lämpiminä. Kansalaisten tukeminen pahimman yli on tässä tilanteessa yhteiskunnan tehtävä.

Aluksi on sanottava, että hintojen nousun syistä on paljon väärää tietoa. Keskeisin syy kriisin taustalla on Venäjän aloittama sota ja sen myötä noussut maakaasun hinta. Oma osansa on myös muilla tekijöillä, kuten kesän helteillä ja kovilla sääolosuhteilla Euroopassa. Ilmasto vaikuttaa suoraan sähkömme hintaan. Energian hinnan nousu ei johdu vihreästä siirtymästä. Päin vastoin Suomen jo tekemät panostukset puhtaaseen energiaan auttavat meitä. Sähkö ja lämmittäminen on halvempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Panostamalla puhtaaseen energiaan myös suojaudumme vielä paremmin tulevaisuudessa.

Nyt tärkeää on miettiä, miten selviämme tulevien vaikeiden kuukausien yli. Tästä selvitään ennen kaikkea hyvällä yhteistyöllä ja toinen toistamme tukien. Kansalaisten ja yritysten mahdollisuudet auttaa toinen toistaan ovat ennen kaikkea sähkön säästössä. Sähkön säästäminen auttaa kaikkein tehokkaimmin. Sähkön säästö paitsi säästää suoraan rahaa omasta lompakosta, se laskee myös kaiken sähkön hintaa, kun kysyntä laskee.

Sähkön säästämiselle on kuitenkin myös rajansa. Esimerkiksi talvella sähkölämmittävä pienituloinen ei voi lopettaa lämmittämistä. Nimenomaan lämmityslaskut ovat keskeinen huolenaihe monelle. Siksi tarvitaan yhteiskunnan tukea. Sähkön hinnan nousussa helpottamaan hallitus on jo tehnyt liudan toimenpiteitä.

Ensisijaisen tärkeää on tukea pienituloisia ja heikommassa asemassa olevia. Tätä varten on tehty nostoja toimeentulotuen ja työttömyysturvan lapsikorotukseen, opintotuen huoltajakorotukseen, asumistukeen. Varhaiskasvatuksen maksuja lasketaan ja lääkekattoa ei nosteta elinkustannusten mukaan. Lisäksi on valmistelussa suora sähkötuki suurten sähkölaskujen kanssa kamppaileville.

Energian hintojen noustessa vaikutus siirtyy myös muihin hintoihin. Hinnat ovat nousseet Suomessakin. Epävarmoina aikoina huoli myös toimeentulosta ja sen jatkuvuudesta on varmasti suurempi kuin muulloin.

Yksi hyvä lääke toimeentulon huoliin, etenkin epävarmoina aikoina, olisi perustulo. Vihreiden pitkään kannattama perustulo takaisi selkeän ja ennakoitavan toimeentulon. Toimeentulon kanssa kamppailevien voimavarat ovat usein suurella koetuksella. Sosiaaliturvan hyödyntäminen vaatii usein työtä, jotta esimerkiksi selviää, mihin tukiin on oikeutettu. Voi olla myös tarpeen puolustaa oikeuttaan saada tukia.

Tulevana talvena tarvitaan meidän kaikkien panosta. Sähkön säästämistä ja toisista huolehtimista. Valtion tehtävä on tukea heitä, jotka eivät enää pärjää. Tulevaisuus näyttää onneksi valoisammalta. Kun selviämme tästä, olemme koko ajan paremmin turvassa vastaavan kaltaisilta kriiseiltä. Kiitos vihreän siirtymän. Tulevaisuudessa siirtymä kohti perustuloa myös helpottaisi kansalaisten elämää ja poistaisi epävarmuutta kovina aikoina.

Kirjoittaja on äänekoskelaislähtöinen vihreiden kansanedustaja.