Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | ÄU:n veteraanien historiaa 90 vuotta – hurtti huumori ja vitsit ovat sävyttäneet veljellistä yhdessäoloa

Äänekosken Urheilijoiden 50-vuotisjuhlien 1982 yhteydessä perustettiin seuran entisten aktiivien yhteisestä aloitteesta ÄU:n Veteraanit, jonka tarkoituksena oli tukea seuran yleisurheilijoiden 14–22-vuotiaiden tyttöjen ja poikien valmennusta. Veteraanit kokoontuivat yhteiseen muistelo- ja saunailtaan Pökkölässä lauantaina 9.10.1982. Siellä perustettiin ÄU:n Veteraanit. Paikalla oli 21 henkeä. Kokouksessa valittiin toimikunta, johon kuuluivat Antti Lehtonen, Kauko Saarinen ja Erkki Koskinen. Toimikunnan vetäjäksi valittiin Antti Lehtonen, joka oli ammattikoulun rehtori.

Veteraanijoukon tärkein tehtävä on ollut nuorten palkitseminen. Jäsenmaksujen tuotot käytetään vuodesta vuoteen stipendeihin. Sen lisäksi rahaa pyrittiin keräämään monin eri tavoin. Varsinkin maaottelumatkoilla kassaa kartutettiin tulosveikkauksen avulla. Menomatkalla veikattiin esim. keihäänheiton voittotulosta. Illalla sitten voittaja palkittiin pikku palkinnolla.

Käyttökelpoisen vanhan tavaran huutokauppoja on pidetty useita samoin joulukuusen myyntiä muutamana jouluna erinomaisin tuloksin. Martti Mäkisen DVD-levyjen myynnillä saatiin muutama vuosi sitten kustannettua puolet normaalivuoden stipendeistä. Eräänä vuonna rahaa kerättiin nuorten hyväksi myymällä Jyväskylän suurajojen lippuja eräällä pikataipaleella.

Toinen veteraanien johtoajatus on ollut, että kaikilla tapaamisilla on ollut oma hauskuutensa. Hurtti huumori ja vitsit ovat sävyttäneet veljellistä yhdessäoloa. Laulukin on joskus raikunut kaikkien iloksi. Muistoja on varmasti jokaisella mielin määrin. Sanonta ”aika kultaa muistot” tarkoittaa yleensä, että huonot muistot jäävät ajan myötä unholaan. Veteraanijoukolla ei niitä huonoja muistoja ole ollut lainkaan.

ÄU:n veteraanit täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Tiettävästi tällainen joukko on ainutlaatuinen koko valtakunnassa. Noiden vuosikymmenien aikana maailma on muuttunut. Kun ikää tulee jäsenille, niin aktiivisuus väistämättä vähenee. Vanhin jäsenemme Martti Mäkinen on 103-vuotias. Hän on edelleen innokas kuulemaan mitä veteraanijoukko touhuaa ja ketkä nuoret vuosittain stipendeillä palkitaan. Erityisesti hänen nimeään kantavan stipendin saajan menestyminen kilpakentillä on hänelle erittäin kiinnostavaa kuulla. Veteraanien jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 70. Sillä porukalla on kuitenkin vahva tahto olla mukana.

Nuorten palkitseminen ei ole mennyt hukkaan. On ilo seurata palkittujen kehittymistä kilpakentillä. Nykyinen toiminta ei ole yhtä värikästä kuin alkuaikoina. Suurin syy on joukon ikääntyminen. Maaottelumatkat Helsinkiin keräävät vain muutamia osallistujia, mutta lähempänä esim. Jyväskylässä olevat kilpailut kiinnostavat enemmän. Toimitsijatehtäviin kotikentälle löytyy vielä helposti apua veteraanijoukosta. Yritysvierailut ja esitelmät ovat edelleen toiminnassa mukana.

Kutsumme niin nuorempia kuin vanhempiakin yhteisöä etsiviä tutustumaan toimintaamme.

Äänekosken Urheilijoiden 90-vuotista toimintaa juhlitaan lauantaina 15.10.