Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Äänekoskiko tuulivoimavapaa alue?

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti maaliskuun kokouksessaan kaupunkimme kunnianhimoisen strategian Äänekoski-Ilmiön aina vuoteen 2028 asti. Siinä yhtenä päätavoitteena on oikeutetusti Kestävä ympäristö, "Teemme ja tuemme kestävää kehitystä kaikessa toiminnassamme. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä".

Strategian hyväksymisen jälkeen kuitenkin kaupungin hallitus teki kaksi äänestyspäätöstä, jotka ovat vähintäänkin ristiriidassa yllä mainitun päätavoitteen kanssa. Maakuntakaavan luonnoksessa esitettiin tuulivoimala-alueita kaupungin alueelle. Tähän hallituksen äänestyspäätös oli, että "Äänekoski ei kannata tuulivoimaa mihinkään alueelleen".

Toinen äänestyspäätös oli tuulivoimayhtiön pikään valmisteleman Liimattalan tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavavalmistelun lopettaminen. Valitettavasti tämä paikka oli ensimmäiselle hankkeelle liian vaativa, eikä siitä missään vaiheessa pystytty käymään avointa ja objektiivista keskustelua.

Nämä kaksi tuulivoimaan liittyvää päätöstä merkitsevät käytännössä, että tuulivoimaytiöt eivät ole kiinnostuneita aloittamaan, aikaa ja rahaa vieviä, kaavahankkeita kaupunkimme alueella. Äänekoskesta on siis muodostumassa tuulivoimavapaa alue. Onko tämä kaupungin strategian ja kaupunkilaisten edun ja tahdon mukaista?

Tästä syystä on tärkeää, että kaupungille laaditaan tuulivoimastrategia, joka ei sulje pois perusteltuja tuulivoimahankkeita. Näin annetaan mahdollisille investoijille positiivinen signaali kaupungin kannasta tuulivoiman rakentamiseen.

Tuulivoima on edullista ja puhdasta energiaa. Sen ongelma on tietenkin tuotantomäärän vaihtelu tuuliolosuhteiden mukaan. Tämän syksyn aikana vaihteluväli on ollut 100–3000 MW. Käytännössä tuulen säätövoimana toimii vesi. Tuulisina päivinä vesivoimaloiden patoluukkuja suljetaan ja näin säästetään vettä tyynempien päivien varalle. Tästä minulla on konkreettinen esimerkki muutaman viikon takaa. Tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä oli noin 2500 MW parin päivän ajan. Tällöin Voikkaan vesivoimalaitoksen tehoa pienennettiin virtausmäärää pienentämällä ja se näkyi yläjuoksun puolella olevan Jaalan Pyhäjärjen pinnan nousuna noin 5 senttiä. Vesivoimaa siis säästetiin tyynempien päivien varalle.

Kirjoittaja on Äänekosken kaupunginvaltuutettu (kok.).