Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Omaishoitajien palkkioiden harmonisointi

Omaishoitajien palkkioiden turvaaminen, yhdenmukaistaminen ja harmonisointi koko Suomessa on ei ainoastaan tärkeää, vaan suorastaan välttämätöntä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on etenemässä iso ja yhteiskunnallisesti merkittävä asia, joka tulee vaikuttamaan omaishoitajien asemaan ja tulevaisuuteen. Hyvinvointialueiden talousarvioissa päätöksentekijät konkretisoivat omaishoitajien palkkioita ja heidän tärkeän työnsä tukipalveluja uudella hyvinvointialueella.

Julkista keskustelua on käyty omaishoitajien palkkioiden harmonisoinnista kansallisella tasolla. Se olisi yhdenvertaisuuden toteutumiseksi välttämätöntä.

Harmonisoinnin lisäksi haluamme kiinnittää huomiota palkkioiden liian alhaiseen yleiseen tasoon. Odotamme jokaisen päätöksentekijän viimeinkin ymmärtävän, että sote-uudistuksen keskeisten tavoitteiden saavuttamiseksi ovat omaishoitajat erittäin merkittävässä roolissa. Se työ edellyttää monenlaista resurssia, myös rahaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueella laaditaan parasta aikaa talousarviota vuodelle 2023 sekä ennakoidaan siirtymätalousarviota vuodelle 2024. Kunnissa suoritettu pitkäaikainen sosiaali- ja terveyspalvelujen alibudjetointi on heijastunut vuosien ajan omaishoitajien arkeen lisäten turvattomuutta ja epävarmuutta perheissä. Haluamme luottaa siihen, että nyt Keski-Suomessa ja Suomessa keskitytään turvaamaan omaishoitajien työn jatkuminen tärkeänä osana suomalista arkea, osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja hyvää elämää.