Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Yritykset tuovat työtä, toivoa ja turvaa

Suomen taloustilanne on huolestuttava. Sitä tuskin kukaan kieltää. Se vaikuttaa sinuun, minuun, meihin, heihin. Suomi-neitomme velkaantuu velkaantumistaan. Pari seuraavaa hallituskautta näyttää menevän tästä suosta ylös nousemiseen. Pikavoittoja ei ole luvassa eikä taikatemppuja ole. On siis käärittävä hihat ja alettava töihin.

Yksilötasolla työpaikka on tärkein toimeentulon varmistaja ja talouden parantaja. Valtakunnan tasolla työllisyystason nostaminen on merkittävä tekijä talouden edistämisessä. Tarvitsemme yrityksiä, jotka kykenevät luomaan työpaikkoja. Niillä pitää olla mahdollisuus investoida sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lisäksi on tärkeää saada vienti vetämään, sillä tarvitsemme talouden tasapainottamiseksi tuloja myös ulkomailta.

Suomessa on melkein 370 000 yritystä, joista 97% on pieniä, alle 20 henkilön yrityksiä. Yli 1000 henkeä työllistäviä yrityksiä on vain vajaa 300 kpl, joka on 0.08% yritysten kokonaismäärästä. Toki niiden liikevaihto kattaa lähes kolmanneksen kaikkien yritysten liikevaihdosta ja ne työllistävät viidenneksen henkilömäärästä. Ne ovat suurimpia vientiyrityksiämme.

Suomessa suurin osa työpaikoista syntyy kuitenkin mikro- ja pk-yrityksiin. Jo se, että työllistää itsensä, on hatunnoston arvoinen asia. Jos lisäksi pystyy työllistämään muitakin, arvostus pk-yrittäjää kohtaa nousee entisestään. Näitä pk-yrityksiä ja niiden kokonaismerkitystä ei ymmärretä arvostaa tarpeeksi. Hehkutetaan Nokiaa, Supercelliä ja Konetta, jotka nekin ovat toki tärkeitä. Tuhansien työntekijöiden yrityksiä ei Suomeen synny itsestään eikä niitä ole ulkomailtakaan tulossa. On siis syytä kääntää katseet pienempiin yrityksiin. Pk-sektorin menestyminen on avainasemassa uusien työpaikkojen luomisessa ja sitä kautta toimeentulon tuomisessa ihmisille.

Internetin aikakaudella yrityksen asiakaskunnan ei tarvitse enää olla muutaman kilometrin päässä. Siksi pienellekin paikkakunnalle voi perustaa erikoisliikkeitä, joissa on vahvaa erikoisosaamista. Hyvänä esimerkkinä lähialueelta mainitsen Contrans Oy:n, joka tekee kansainvälistä konekauppaa reilun 2,5 tuhannen asukkaan Konnevedellä. Tällaista rohkeutta, innovatiivisuutta ja yrittäjähenkeä tarvitaan.

Yritykset tarvitsevat työntekijöiden lisäksi myös erilaisia tuotteita ja palveluita, kahvipaketeista siivouspalveluihin ja kalusteista kirjanpitäjiin ja kuljetuksiin. Yritykset käyttävät toistensa palveluita ja välilliset vaikutukset ulottuvat laajalle. Oli yrityksen toimiala sitten maatalous, vähittäiskauppa, mainonta tai rakentaminen, yksin ei pärjää. Yhteistyöllä saavutetaan parempia tuloksia.

Me keskustassa haluamme olla mukana luomassa tähän maahan yrittäjäystävällisempää ilmapiiriä, parantaa varsinkin pk-yritysten toimintaedellytyksiä sekä poistaa työllistämisen esteitä. Mitä paremmin yritykset voivat, sitä paremmin voivat työntekijät ja yhä useampi saa kaipaamansa työpaikan ja toimeentulon.

Anna joululahjaksi kotimaisia tuotteita ja hanki ne paikallisista yrityksistä. Syö suomalaista ruokaa, niin jouluna kuin arkenakin. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa joka päivä. Kyse on työpaikoista ja hyvinvoinnista. Suosi suomalaista, osta kotimaista! Ostat samalla työtä suomalaisille. Tehdään yhdessä positiivinen kierre, jota tässä tilanteessa kaivataan.

Kirjoittaja on äänekoskelainen eduskuntavaaliehdokas.