Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Rauhallisesti ja rakentaen jouluun ja tulevaan vuoteen 2023

Elämme kunnissa hyvin erilaisessa maailmantilanteessa kuin vuosi sitten. Tilannetta kuvaa hyvin Varpu Välimäen runo:

” Lähetin lapseni maailmaan kuin laivan merelle. Ompelin purjeet, neuvoin väylät parhaan taitoni mukaan. Mutta tuulille en voinut mitään”.

Elämme kuntien historian ehkä isoimman muutoksen keskellä. Kunta- nimisten laivojen henkilöstöstä, kun yli puolet siirtyy Soten myötä Hyvinvointialueen palvelukseen ja laivaan jää ainoastaan fyysiset rakenteet – seinät.

Kun laivan talousarviosta ja miehistöstä lähtee yli puolet, on kuitenkin selvittävä jäljelle jäävillä resursseilla sekä polttoainemäärällä ja energialla eteenpäin ulapalla.

Kun samalla luovimme muutoksen myrskyissä ja hyvin epävarmassa maailman tilanteessa tilannekuva tulevaisuuden osalta on hyvin sumuinen.

Jotta onnistuisimme selättämään vaikeudet ja kriittiset tilanteet, meiltä päättäjiltä vaaditaan taitoa luotsata asioita oikeaan suuntaan. Tarvitaan sitä mitä jo 1600 luvulla Turun yliopistolla tehdyssä väitöstutkimuksessa on kirjattu viisaudesta:

Viisauden perusasia on, että valitaan hyvä ja vältetään paha. Jotta saisimme tämän viisauden, tarvitsemme kolminkertaisen silmän. Muistin, jolla tarkastellaan mennyttä, ymmärryksen, jolla tarkastellaan nykyhetkeä ja huolenpidon, jolla tarkastellaan tulevaa.”

Me Keskustassa olemme halunneet tavallisempinakin aikoina halunneet viestittää, että rahalla ei voida ratkaista kaikkea eikä luoda loputtomasti lisää hyvinvointia. Paljon on lopulta kiinni siitä, miten toinen toisiamme kohtelemme. Rakentaen ja rauhallisesti.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2023