Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Maaseutu on säilytettävä elinvoimaisena ja asuttuna

Mielestäni on kaikkien suomalaisten etu, että maaseutu säilyy tulevaisuudessakin asuttuna ja elinvoimaisena. Nykyisen punavihreän hallituksen aikana on kuitenkin tehty useita sellaisia päätöksiä, jotka aiheuttavat epävarmuutta maa- ja metsätalouden tulevaisuudelle. Ilmastonmuutos on mielestäni tosiasia ja on oikein, että se otetaan huomioon päätöksenteossa. Toimenpiteet ja varsinkin niiden aikataulut on mitoitettava niin, että maa-ja metsätaloudella on riittävästi aikaa reagoida ja sopeutua niihin.

Puskista tulevat päätökset ilman riittävää siirtymäaikaa ovat myrkkyä pitkäjänteiselle maa- ja metsätalouden kehittämiselle. Hyvä huono esimerkki tästä on turvealan yhtäkkinen alasajo. Tämä vei monia alan yrittäjiä suuriin vaikeuksiin jopa konkursseihin. Nyt on sitten pakiteltu, kun huomattiin, että tarvitaankin kasvu- ja kuiviketurvetta kotimaasta.

Toinen alue, jossa on luotu turhaa epävarmuutta maatalouteen on kotimainen lihantuotanto. Pitää kuitenkin muistaa, että Suomessa karjatalous on monella mittarilla mitattuna maailman huippua. Alalla on jo nyt tehty oikeansuuntaisi muutoksia ja edelleen voidaan kehittää menetelmiä esimerkiksi metaanin talteenotossa. On myöskin huomioitava, että nauta ruuansulatuksensa ansiosta pystyy hyödyntämään ravinnostaan suurimman osan selluloosasta. Tätä ei ole huomioitu missään hiilijalanjälki laskelmissa. Turkisalaa ei myöskään pidä ajaa alas lainsäädännöllisen kainoin. Jos niin käy markkina ehtoisesti se on toinen asia.

Metsätalouden osalta ihmetystä herättää keskustelu hiilinieluista. Suomen metsät ovat nyt ja jatkossa hiilinielu. Metsänhoito jos mikä on kestävyyslaji. Tällöin ei pidä tarkastella yhden tai kahden vuoden tilannetta vaan pitempiä trendejä. Suomen metsät kestävät hyvin nykyisen hakkuutason. Tässä yhteydessä pitää huomioida se, että ala kehittää huimaa vauhtia uusia puupohjaisia tuotteta, jotka korvaavat globaalisti luonnon kannalta huomattavasti haitallisempia raaka-aineita. Metsäteollisuuden osalta pitäisi termin hiilijalanjälki rinnalle ottaa käyttöön hiilikädenjälki.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kok.)