Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kansainvälinen tiedeyhteisö on lähes yksimielinen, että ilmaston lämpeneminen on tosiasia ja siihen on reagoitava, mitä pikemmin sen parempi. Tähän kannattaa uskoa, eikä siihen pariin prosenttiin, joka aina on erimieltä.

Voi tietenkin väittää, että ei meidän tekemisillä maailmaa pelasteta. Meidän suomalaisten rooli, voi ja pitää, kuitenkin olla paljon kokoamme suurempi uusien ratkaisujen ja teknologioiden kehittäjänä, valmistajana ja myyjänä. Tällä tavoin voidaan Suomeen saada uutta huippuosaamista ja teknologiaa, uusia Nokioita, jotka luovat uusia työpaikkoja ja hyvinvointia.

Kuten olen jo aikaisemmin kirjoittanut tämä ei ole mitään utopiaa tai toiveajattelua vaan alkaa olla todellisuutta. Metsäteollisuudella on jo valmiina puupohjaisia biopolttoaineita, Äänekoskella on rakenteilla biometanolilaitos ja piloottivaiheessa on tekstiilikuitulaitos.

Sunilassa on etenemässä hanke akkuhiilin valmistamiseksi puun ligniinistä. Myöskin hanke selluloosakalvon valmistamiseksi etenee. Tässä muutamia julkisuudessa olleita hankkeita ja muita on tutkimusputkessa.

Erittäin merkittävää on myöskin, että Suomen maaperässä on useita rikkaita harvinaisten maametallien esiintymiä. Näitä tarvitaan akkuteollisuudessa kasvavia määriä. Suomessa on myöskin kehitetty pitkälle näiden metallien talteenottoa. Ehkä kaikkein mielenkiintoisin alue on tuuli- ja aurinkosähkön avulla tapahtuva veden elektrolyytinen hajottaminen vedyksi ja hapeksi. Syntynyttä vetyä voidaan käyttää erilaisissa prosesseissa tai polttoaineena, tai sitä voidaan varastoida.

Suomessa on jo nyt kehitetty pitkälle menetelmä, fossiilisten tuotteiden korvaamisesta vedyllä metalliteollisuudessa. Toinen pitkällä oleva innovaatio on hiilivetypolttoaineiden valmistus vedystä ja hiilidioksiidista. Polttomoottreista ei siis tarvitsekaan luopua. Myöskin ensimmäinen vetyä pottoaineenaan käyttävä lentokone on tehnyt neitsytlentonsa.

Tässä muutamia esimerkkejä roolistamme ilmastonmuutoksen torjunnassa. Voimme siis olla paljon kokoamme merkittävämpi vihreässä siirtymässä, jos ja kun niin haluamme. Vaaleilla valittavilla kansanedustajilla on suuri rooli, ettei tätä tuhannen taalan paikka sössitä.