Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tuulivoimastrategia pelastaa kunnat

Viime viikolla kokoontunut Keski-Suomen maakuntahallitus hyväksyi maakuntakaavan ehdotusvaiheen (viranomaisehdotus) kaava-aineiston.

Viranomaisehdotuksesta pyydetään lausunnot Keski-Suomen kunnilta, Keski-Suomen ely-keskukselta, tarpeen mukaan kaava-alueeseen rajoittuvien maakuntien liitoilta, keskeisiltä viranomaisilta ja yhteisöiltä sekä ministeriöiltä.

Maakuntakaava 2040 käsittelee seudullisesti merkittävää tuulivoiman tuotantoa, hyvinvoinnin aluerakennetta ja liikennettä. Maakuntahallituksen päätös on luettavissa kokonaisuudessaan Keski-Suomen liiton sivuilta.

Eniten keskustelua on herättänyt ja herättää tuulivoima. Kaavaehdotukseen sisältyy yli kymmenen voimalan tuulivoima-alueita kaikkiaan 19. Alle kymmenen voimalan alueita ei maakuntakaavassa käsitellä.

Tuulivoiman rakentaminen on kunnan sisäinen asia ja täysin meidän omissa käsissä. Siitä ei määrää ulkopuoliset. Yksikään tuulivoimala-alue ei lähde rakentumaan, ellei maanomistajat ja kunta sitä halua. Olipa sitten kyseessä yli tai ali kymmenen voimalan alue.

Suomesta on tullut pienessä ajassa tuulivoimayhtiöiden paratiisi. Uusia yhtiöitä perustetaan ja jo perustetuista käydään kauppaa ulkomaisten rahoittajien siunauksella. Maaseudun kylistä on tullut jälleen haluttua riistaa. Voimaloita nousee kuin sieniä sateella ja nousisi vielä nopeammin, jos tuulivoimaan varauksettomasti suhtautuvien tahtoa noudatettaisiin.

Rakentamisbuumi muistuttaa yhä enemmän kouluvuosilta tuttua hölmöläistarinoiden talon rakentamista. Tarinassa valoa kannettiin säkeillä sisään, kunnes M tuli paikalle ja teki aukon hirsiseinään. Valoa tuli pirttiin mukavasti. Mutta eihän se talon rakentajille riittänyt. Aukkoja tehtiin lisää ja lisää, lisää ja lisää kunnes talo romahti. Hölmöläiset ottivat opikseen. Seuraavassa talossa oli kohtuudella aukkoja.

Suomi tarvitsee kiireesti tuulivoimarakentamista ohjaavan lainsäädännön. Lakien laatiminen vie kuitenkin aikaa niin paljon, ettei se ehdi ohjaaman lähivuosien rakentamisintoa. Jonkinlaisen järjestyksen turvaamiseksi kuntien tulee laatia tuulivoimastrategiat.

Strategian laadinnassa on kuntalaisten avoin kuuleminen avainasemassa, kuten myös jo tutkitun ja opitun tiedon hyödyntäminen. Hyvin ja huolella laadittu ohjelma tai strategia on niin kunnan ja sen asukkaiden, kuin myös tuulivoimayhtiöiden etu. Kattavan strategian laatimisen vastustamisesta ei ole kenellekään hyötyä.