Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sotepalvelut vaativat raskaan korjaussarjan

Hyvinvointialueen reunamilla on vakava puute lääkäripalveluista. Maakuntaa kiertäessä on tullut selväksi, että tilanne ei parane, ellei lakiin kirjata selvästi, että lääkäripalvelut on järjestettävä kaikille hyvinvointialueen asukkaille todellisen tarpeen mukaan ja kohtuullisen etäisyyden päästä.

Ajattele, että Kyyjärvellä ja Kannonkoskella esitettiin tällainen toive: “Kunpa meillä kävisi lääkäri edes kerran kuukaudessa”. Kestämätöntä, että kyyjärveläinen perheenäiti joutui ajamaan 150 kilometriä päivystykseen, että sai kiireettömään vaivaansa asiaankuuluvan palvelun. Käsittämätöntä, että kannonkoskelainen nainen toipuu veritulpasta vain harvoin tarjolla olevien etälääkäripalveluiden varassa.

On huolestuttavaa, että usea valtapuolueen ehdokas on sanonut, että etälääkäripalvelut korjaavat tilanteen. SDP:n ehdokas ja aluevaltuuston jäsen on kertonut hyvinvointialueella olevan puolet liikaa sotetiloja. Hän totesi: “jos nykyiset palvelut tai etälääkäripalvelut eivät riitä syrjäseudun asukkaille, muuttakaa kaupunkiin.” Sotepalvelut on turvattava kaikille tarpeen mukaan, riippumatta alueen postinumerosta tai väkiluvusta.

Hoitajapulan ongelmat tulevat pahenemaan, jos tuleva hallitus ei jousta hoitajamitoituksesta ja tee lakiin selviä muutoksia lähipalvelujen järjestämisen osalta.

Lähi-, ennaltaehkäisevät ja mielenterveyspalvelut on korvamerkittävä sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen, jotta jatkuvasti kasvaviin erikoissairaanhoidon kuluihin saadaan stoppi. Pitkällä tähtäimellä ihmisten hyvinvointi paranisi, kun hoitoon pääsisi varhain ja yhteiskunnassa ymmärrettäisiin panostaa varhaisen tuen palveluihin, kuten perheiden kotiapuun. Tulevan eduskunnan on ohjattava hyvinvointialueita, jotta mielenterveyspalvelut olisi saatavilla lähipalveluna.

Hoitajamitoitus on hyvä tavoite, mutta keinovalikoimasta puuttuu realismi. Hoitajapulan ratkaisun avaimia ovat: mitoituksen purkaminen, hoitajien työn kehittäminen heitä kuunnellen, tukityöntekijöiden lisääminen koulutuksella sekä palkkaukseen panostaminen. Jos soten palkkoja ei nosteta riittävästi, henkilöstökulut kasvavat enemmän alati lisääntyvien vuokrafirmojen takia. Näyttää siltä, että hoitajamitoituksen yhtenä taustatavoitteena on sotepalvelujen keskittäminen isoihin yksiköihin, mutta se olisi sitä kuuluisaa hölmöläisen peiton jatkamista.