Vuoden suolahtelainen valitaan kesän aikana

Vuoden Viljo -patsaalla palkittiin vuoden suolahtelainen 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Viljo-patsaan veisti Georg Öhman. Sisä-Suomen Lehden arkistot

Risto Korhonen

Suolahtelaiset valitsevat kesällä vuoden suolahtelaisen. Valinnan tekee Suolahden Kyläyhdistys ry:n nimeämä raati, mutta kyläläiset pääsevät tekemään ehdotuksia arvonimen saajasta ja arvonimestä.

– Ajatus merkittävän suolahtelaisen palkitsemisesta lähti liikkeelle, kun ryhdyimme muistelemaan takavuosien Vuoden Viljo -palkitsemista. Tämän Viljo-tittelin idean lanseerasi kauppias Kauko Luotonen, ja näitä tunnustuksia jaettiin 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, muistelee kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Waris.

– Nyt peräänkuulutamme henkilöä, joka työllään tai toiminnallaan on edistänyt Suolahden tunnettavuutta ja vaikuttanut Suolahden viihtyvyyteen ja hyvinvointiin.

Nuoruuden Suolahti -facebooksivuilla on noussut jo pintaan nimiehdotuksia arvonimeksi. Tarmo Tiainen ehdotti ensimmäisenä Suolahden Asemapäällikköä ja päätoimittaja Marjo Steffansson Vuoden Uurastajaa. Asemapäällikkö nivoutuu paikkakunnan rautatiehistoriaan ja Uurastaja muistetaan Suolahden teollisuuden tehtävissä palvelleena höyrylaivana.

Paikkakunnan merkkihenkilöitä on noteerattu ennenkin. Sisä-Suomen Lehden alkuvuosina lehden omassa kilpailussa suosituimmaksi suolahtelaiseksi valittiin talousneuvos Matti Väisänen. Viljo-tittelin ovat saaneet Pertsa Reponen, Kalevi Kivistö, Erkki Kumpunen, Markku Saarinen, Kyösti Vesterinen ja Jaakko Kolmonen.

Viljon etsijähahmo syntyi alunperin television Älyvapaa palokunta-viihdesarjaan, jossa näyttelijä Heikki Kinnunen kyseli: ”Onkos Viljoo näkynyt?”. Käsikirjoittaja Pertsa Reponen kertoi lehtihaastattelussa napanneensa hahmon Suolahden työväentalon kioskilla pyörineistä kavereista. Lapsuudessaan Suolahdessa asunut Reponen kirjoitti noihin aikoihin erääseen sketsiin Hytösen pariskunnan, joka oli liikkeellä Sumiaisista.

Reponen antoi aikoinaan Kauko Luotoselle luvan käyttää Viljo-nimitystä markkinoinnissa. Luotonen ja Suolahden Lions Club huolehtivat yhdessä Suolahden kaupungin kanssa nimityksistä ja niiden julkistamisesta.

Kansalaiset voivat tehdä 24.5. mennessä omia ehdotuksiaan tittelistä ja valittavasta henkilöstä sähköisesti kylähdistyksen puheenjohtaja Terho Poikolaisen sähköpostiin: kuvapalvelu.poikolainen@gmail.com. Valinnan tekee raati, johon kuuluvat Leena Mäkinen, Marjo Steffansson, Risto Korhonen, Markku Saarinen ja Terho Poikolainen.

Vuoden 2020 vuoden suolahtelainen oli alunperin tarkoitus julkistaa Suolahden Kesä -tapahtumassa kesäkuun lopussa. Ajankohta ja tilaisuus selviää, kun koronarajoitukset kevenevät.

Kommentoi