Kansanedustaja Juho Kautto: "Suomalaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta"

Kansanedustaja Juho Kautto toivoo, etteivät terveellä pohjalla toimivat yritykset mene konkurssiin tilapäisen talouskriisin vuoksi. Risto Korhonen

Salla Norontaus

Vasemmistoliiton äänekoskelainen kansanedustaja Juho Kautto kertoo olevansa tyytyväinen hallituksen lisätalousarvioon ja ensimmäiseen laajempaan tukipakettiin. Hallituksen lisätalousarviossa kohdennetaan tukitoimia esimerkiksi lykkäämällä työnantajien lakisääteisiä maksuja ja saattamalla yrittäjät työttömyystuen piiriin.

Tänään eduskunnassa puheenvuoron käyttäneen Kauton mukaan koronavirus on saattanut valtavan määrän suomalaisia suuriin taloudellisiin vaikeuksiin.

– Yli 120 000 suomalaista on jo nyt lomautusten piirissä ja määrän odotetaan vain kasvavan. Tavalliset suomalaiset joutuvat pelkäämään työpaikkojensa puolesta. Siinä ei sisu auta, kun raha ei yksinkertaisesti riitä.

Kautto korosti, että on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta yksikään terveellä pohjalla oleva yritys ei mene konkurssiin tilapäisen talouskriisin vuoksi. Samalla lomautettujen työntekijöiden toimeentulo on turvattava.

Kautto kiittää työmarkkinajärjestöjä, jotka ovat kriisin keskellä löytäneet nopeasti sovun vaikeistakin asioista. Työttömyysturvan karenssipäivien poistaminen ja neuvotteluaikojen lyhentäminen lomautustilanteissa ovat Kauton mukaan esimerkkejä siitä, että työmarkkinajärjestöt ovat tulleet toisiaan vastaan poikkeustilanteessa.

– Koronan taloudelliset vaikutukset ovat osuneet erityisesti pienyrittäjiin ja itsensätyöllistäjiin, joiden toimeentulo on erityisen riippuvainen päivittäisestä kassavirrasta.

Keskustelu