Kuhnamon jäänvahvuuden seuranta alkoi Äänekoskella

Kuhnamon jäätilannetta mitataan viikottain. Riku Tulla

Salla Norontaus

Kuhnamo-järven jäätilannetta kartoitetaan Äänekoskella jäämittauksilla talviaikaan viikoittain. Ensimmäiset mittaukset suoritettiin tällä viikolla. Mittauspisteet sijaitsevat Teräväniemen ja Paatelan kanavan välisellä järvialueella.

Tällä alueella Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan alapuolisen jäähdytysvesien lämpötila saattaa vaikuttaa jäätilanteeseen, joko jäätymisen viivästymisellä tai sulamisen aikaistumisella.

Mittauksia tehdään joka viikko siihen saakka, kun jäillä on turvallista liikkua. Mittauksista vastaa Äänekosken Palohenkilöstö ry, joka koostuu pelastusalan ammattilaisista.

Kuhnamon jäätilanteesta ja mittaustuloksista tiedotetaan osoitteessa www.metsafibre.com/fi/yhtio/Biotuotetehdas/Pages/Ymparisto.aspx.

Kuhnamon rannoille on lisäksi asennettu heikosta jäästä varoittavat taulut.

Metsä Fibreltä muistutetaan, että mittaaminen ei takaa jään vahvuutta muualla kuin mittauskohteissa mittaushetkellä, sillä jäätilanne vaihtelee.

 - Esimerkiksi jäähdytysvesialueella esiintyy luonnostaan virtauksia, mikä vaikuttaa osaltaan jään vahvuuteen sääolosuhteiden ohella. Muistutammekin, että jäällä liikutaan aina omalla vastuulla, todetaan yhtiön tiedotteessa.

Keskustelu