Hiskinmökki muutti sillan toiselle puolelle Äänekoskella

Hiskinmökin uusi sijoituspaikka on keskustan tuntumassa Viiskulmassa olohuone ja keittiö Willen vieressä. Harri Wickstrand

Salla Norontaus

Äänekosken kotiseutuhistorian maamerkki Hiskinmökki siirrettiin tänään keskiviikkona uuteen paikkaan. Mökki siirtyi yhdistelmäajoneuvon kyydissä Suolahdentien sillan toiselle puolelle Kuntalanpuistoon nykyisen keittiö ja olohuone Willen viereen. Mökin leivinuuni ja hormi purettiin ennen siirtoa. Leivinuuni rakennetaan entisen näköiseksi mallikuvien avulla.

Historia ja nykyaika kohtaavat. Hiskinmökki siirtyi Äänekoskentien sillan yli uuteen sijoituspaikkaan. Marjo Järvikylä

Mökki siirretään, koska kaupunki sitoutui siihen maanvaihtosopimuksessaan Metsä Boardin kanssa.

Hiskinmökki on ainoa jäljellä oleva rakennus Hiskias-nimisen myllärin myllyn ympärille rakentunutta Hiskinmäen asuinaluetta. Mökki rakennettiin 1800-luvulla. Rakennus oli alunperin leivintupa. Se toimi myös pyhäkouluna ja kokoontumispaikkana. Mökin sisätilat on kunnostettu erilaisia tapahtumia varten.

Siirto sai Ely-keskukselta ja Keski-Suomen museolta vihreää valoa poikkeamislupaan. Siirron myötä menetetään nykyisen paikan historiallinen ainutkertaisuusarvo, mutta rakennuksen ominaispiirteet ja luonne säilyvät sen uudessa sijainnissa.

Kuntalanpuistoa aletaan nyt Äänekoskella kehittää aktiiviseksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden suojeltujen rakennusten piha- ja tapahtumamiljööksi sekä matkailullisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi.

Video: Helena Ojanen, kuvat: Marjo Järvikylä ja Harri Wickstrand

Keskustelu