Mystinen tarina Tyttöjensaaresta poiki näyttävän musiikkivideon - ”Ei sitä pieni poika silloin tajunnut”

Äänekoskelainen bändi Grace Came Down, eli GCD levytti kappaleen ja kuvasi musiikkivideon historiallisesta tarinasta.

Highlands-kappale kertoo Äänekoskella tunnetun Tyttöjensaaren tarinan. Kuvankaappaus: GCD

Riku Tulla

Äänekoskella Mämmenniemen ja Ruotinrannan välillä sijaitsee pieni saari, joka ei äkkiseltään tarkasteltuna vaikuta mitenkään muista Keiteleellä sijaitsevista saarista poikkeavalta. Ristiselällä paistattelevan saaren taa kätkeytyy kuitenkin tarina, jonka moni on kuullut, mutta harva ymmärtänyt. Vanha legenda kertoo, kuinka saarelle kovalla tuulella ajautui 1700-luvun taitteessa kahden tytön vene. Tarina kertoo veneen karanneen myöhemmin tytöiltä ja heidän jääneen vangiksi saarelle. Ilman ruokaa toinen tytöistä menehtyi ja toisen pelasti huonossa kunnossa silloinen Mämmen talon isäntä, Juho Matinpoika Kautto.

Tarinan mukaan aatelisiksi aiotut tytöt olivat paenneet Euroopasta isäänsä, joka aikoi naittaa toisen sisaruksista aatelismiehelle. Tarinan mukaan nimetystä Tyttöjensaaresta ja sinne joutuneista sisaruksista Anna ja Judith Morasista on esitetty monenlaisia versioita. Yksi tarinan kuulleista on äänekoskelainen Jan Oksanen.

– Jo edesmenneen mummoni mökki oli rannalla hyvin lähellä Tyttöjensaarta ja saari on oikeastaan näkynyt minulle koko lapsuuteni kesät. Mummo kertoi, kuinka sinne oli jäänyt loukkuun kaksi tyttöä ja toinen heistä kuollut. Ei sitä pieni poika silloin tajunnut. Siinä mielikuvitus alkoi lentää ja monissa leikeissäkin saari oli mukana, se oli tosi mystinen juttu.

Hieman vartuttuaan ja soutamaan opittuaan Oksanen matkasi soutuveneellä tutustumaan mystiseen saareen.

- Sinne vain piti päästä.

Vuosien varrella tarina haalistui mielessä, kunnes viime vuosina hän jälleen törmäsi siihen uudelleen. Vahvana musiikkimiehenä ja sanoittajana Oksanen päätti lähteä rakentamaan kappaletta mielenkiintoisen tarinan ympärille. Niin syntyikin kappale hänen bändilleen, GCD:lle.

- Ollaan nyt oltu bändinä muutama vuosi kasassa ja ollaan rumpali Turo Jakosen, basisti Jussi Orasen ja kitaristi Ville Uusitalon kanssa kuin veljeksiä. Sitten tämä projekti alkoi yhdessä lähteä eteenpäin.

Grace Came Downin bändiläiset ja musiikkivideota tekemässä olleet ovat tyytyväisiä videoon. Riku Tulla

Noin vuosi sitten kirjoitetulle biisille tarvittiin luonnollisesti myös tarinankerronnan kannalta keskeinen musiikkivideo. Ystävien ja uutterien talkoolaisten voimin vuoden työn jälkeen musiikkivideo ja kappale on nyt julkaisuvalmiina.

- Kuvauksia tehtiin lähiseuduilla ja eräällä mökillä, jotta saatiin kerrontaan sopivaa materiaalia. Kaikki on oikeasti otettua kuvaa, eikä mitään trikkiä.

Jan Oksasen mukaan yksi upeimmista kohtauksista liki kymmenminuuttisella musiikkivideolla on kohtaus, jossa tytöt soutavat kohti saarta.

- Se oli todella taianomainen hetki. Nouseva aurinko ja uskomattoman hieno usva peilityynen järven yllä. Sitä ei varmasti enää koskaan tule yhtä kauniina näkemään. GCD:n uunituore musiikki Tyttöjensaaren tarinasta on julkaistu juuri.

Biisin ”Highlands” ja musiikkivideon voit katsoa alta:

<iframe height="315" src="https://www.youtube.com/embed/CXEP_pw2LkE" width="560"></iframe>

Kommentoi