Äänekoski vastustaa Poken vallanjakoehdotusta

Ennen valtion rahaa jaettiin oppilaitoksille perustutkinto-opiskelijoiden määrän mukaan. Nyt perustutkinto-opiskelijat tuovat rahoituksesta 60–70 prosenttia ja muut tutkinnot loput. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Äänekosken kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että se ei hyväksy Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken perussopimuksen muuttamista kuntayhtymän hallituksen ehdottamalla tavalla. Kaupunginhallitus esittää 11. marraskuuta kokoontuvalle Äänekosken kaupunginvaltuustolle, että se edellyttää kuntayhtymän äänivallan perustuvan jatkossakin jäsenkunnasta tulevaan opiskelijamäärään tai kunnan peruspääoman suhteeseen tai molempiin näistä.

Poke on uudistamassa koulutuksen kuntayhtymän perussopimusta.

Sopimusta päivitetään vastaamaan paremmin vuonna 2015 voimaan tulleen kuntalain säännöksiä ja kuntayhtymän talouteen liittyviä asioita pyritään jatkossa ilmaisemaan yksityiskohtaisemmin.

Suurin muutos koskee Poken 13 jäsenkunnan vallanjakoa. Tällä hetkellä äänivalta kuntayhtymässä määräytyy jäsenkunnasta tulevien opiskelijoiden mukaan.

Ehdotuksessa vallanjako muuttuisi siten, että äänimäärä Poken valtuustossa määräytyisi kunkin jäsenkunnan edustajamäärän mukaan. Kuntien edustajamäärät määräytyvät asukasluvun mukaan.

Äänekoskelle muutos tarkoittaisi hallintojohtaja Aleksi Heikkilän laskelmien mukaan yli 50 prosentin äänimäärän menetystä.

Poken opiskelijoista lähes puolet on äänekoskelaisia. Sen perusteella Äänekoskella on nyt valtuustossa reilut 37 prosenttia äänivallasta. Muutoksen jälkeen äänivalta valtuustossa oli vajaat 17 prosenttia.

Vastaavasti asukasmäärältään suurin piirtein saman kokoisen Laukaan äänimäärä kasvaisi ehdotuksessa yli 50 prosenttia Äänekosken kanssa samansuuruiseksi, vaikka laukaalaisia Poken opiskelijoista on vajaat 10 prosenttia.

Äänekosken kaupungintalolla Poken vallansiirtoehdotus hiertää erityisesti siksi, että vastuu kuntayhtymän veloista jakautuu oppilaitokseen sijoitettujen peruspääomien mukaan. Äänekosken osuus peruspääomista on yli 40 prosenttia, lähes 1,5 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Laukaan osuus pääomista on vain reilut 6 prosenttia, vajaat 230 000 euroa.

Poken kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela ymmärtää Äänekosken ärtymyksen. Hän kuitenkin painottaa, että ehdotus on lähetetty kuntiin käsiteltäväksi ja kommentoitavaksi, vielä ei ole kysymys perussopimuksesta päättämisestä.

– Äänivallan määräytyminen peruspääoman mukaan tietyllä leikkurilla voisi olla yksi vaihtoehto, Kurkela sanoo.

Poken jäsenkuntia ovat Kannonkoski, Multia, Karstula, Pihtipudas, Kinnula, Saarijärvi, Kivijärvi, Uurainen, Konnevesi, Viitasaari, Kyyjärvi, Äänekoski ja Laukaa.

Keskustelu