HalpaHalli avasi ovensa Äänekoskella – "Ehdottomasti kaupungin laadukkain ruokakauppa"

Uuden myymälän avajaisiin jonotettiin Kotakennäällä aamuvarhaisesta lähtien. Ilmaiset ämpärit olivat kovassa huudossa avajaishumussa.

Äänekoskelaiset Antero Rautiainen ja Heino Paananen odottavat jämäkästi Äänekosken Kotakennäälle aukeavan HalpaHallin ovien avautumista ensi kertaa. Heidän takanaan kiemurtelee kymmenien metrien mittainen jono täyden parkkipaikan kupeessa. Satojen paikalla olleiden ihmisten odotus palkittiin, kun upouuden myymälän lasiovet avautuivat tasan kello kymmenen torstaina.

 - Me oltiin aamulla kahdeksalta jo jonottamassa Tokmannin avajaisia Äänekoskentien varrella. Tultiin myös tänne ilmaisen ämpärin perässä, kaksikko kertoo.

Molemmat näkevät HalpaHallin aukeamisen olevan hyvä lisä Äänekoskelle. Erityisesti he kiittelevät lisääntyvää kilpailua ruokakaupan saralla ja toivovat näkyvän sen myös hinnoissa. Samoilla linjoilla ovat myös myymälän ruokaosastoon tutustumassa olleen äänekoskelaiset, liki 40 vuotta pääkaupunkiseudulla asuneet Kirsi ja Lauri Mäkinen. Kummallekaan HalpaHalli ei ollut entuudestaan tuttu ja sisään päästyä yllätys oli suuri.

- Ruokapuolesta tuli ensimmäisenä mieleen Stockmannin Herkku Helsingistä. Esillepano ja visuuaalinen ilme on aivan omaa luokkaansa täällä ja sääliksi käy keskustan ruokakauppoja. Näyttäisi olevan ehdottomasti kaupungin laadukkain ruokakauppa.

HalpaHallin avajaisissa on riittänyt ruuhkaa läpi torstaiaamupäivän ja myymälän parkkipaikalla liikennettä ohjaamassa olevan Autoliiton Pentti Putkosen mukaan liikenteen ohjaamiseen on varauduttu myös loppuviikolla.

- Aamulla oli vähän hässäkkää, kun osa luuli liikeen aukeavan jo yhdeksältä. Kun tieto kymmeneltä avaamisesta tuli niin meinasi syntyä ruuhkaa, kun osa lähti pois ja samalla väkeä tuli paljon tilalle.

Putkonen arvelee, että etenkin ilmaiset ämpärit saavat väen massoina liikkeelle. Ämpäreitä jakamassa ollut Marko Silvonen paljasti hieman, mitä ämpäristä Äänekoskelta löytyy.

- Siellä on terveellisiä tuotteita, kuten salaattia ja hedelmiä. Kannattaa tulla katsomaan, mies heittää.

HalpaHalli on ensimmäinen kaupallinen toimija Kotakennäällä. Kokkolan HalpaHalli Oy:n varatoimitusjohtaja Ari Isohella näkee Kotakennään tulevaisuuden alueena yritystoiminnalle ja vapaa-ajanpalveluille.

- Kaavoitus ja suunnitelmat osoittavat, että Kotakennäästä on kehittymässä elinvoimainen alue, joka kasvaa merkittävästi vähittäiskaupan, toimistotilojen ja muun työpaikkatarjonnan ansiosta unohtamatta matkailu- ja asumispalveluita.

Äänekosken ja Keski-Suomen laajemminkin HalpaHalli näkee kiinnostavana markkina-alueena. Saarijärven HalpaHalli aloitti 2008 ja Muuramen HalpaHalli keväällä 2016.

- Äänekoski sopii erinomaisesti meidän strategiaamme, ja etsimme edelleen Keski-Suomesta uusia kauppapaikkoja. Kokemukset Saarijärveltä ja Muuramesta osoittavat, että Keski-Suomessa on kysyntää HalpaHallin tyyppiselle tarjonnalle, josta perheet löytävät kaiken tarvitsemansa saman katon alta, Isohella toteaa.

HalpaHallin perustaja ja pääomistaja, kauppaneuvos Esko Ylinen oli leikkaamassa myymälän avajaisnauhan yhdessä kaupunginjohtaja Matti Tuonosen ja myymäläpäällikkö Hanna-Leena Kingelinin kanssa torstaina. Ensimmäisen HalpaHallin hän perusti Pietarsaareen 1960-luvun lopulla.

- Haluamme edelleen tarjota ihmisille hyvää tavaraa, mutta halvemmalla, kauppneuvos sanoi.

Kaupunginjohtaja Tuononen näkee HalpaHallin hyvänä kehitysaskeleena Äänekosken kaupallisille palveluille ja veturina Kotakennään uudelle alueelle.

- Kaupungin vetovoiman kannalta yhtenä tärkeimpänä tekijänä ovat hyvät kaupalliset palvelut. Uusi myymälä laajentaa entisestään vetovoimaamme kaupallisessa mielessä.

HalpaHallin kokonaispinta-ala on 5 100 neliötä. Päivittäistavaroiden lisäksi saman katon alta löytyvät käyttötavarat eli pukeutumisen, kodin ja vapaa-ajan osastot.

- Osassa HalpaHalleja meillä palvelee myös HHKeittiö, mutta Äänekosken konseptiin se ei sisälly. Me keskitymme tässä tapauksessa tavaratalokauppaan, koska Kotakennään alueelle on kaavoitettu liikenneasematoimintaa, Isohella toteaa.

HalpaHallin myymälärakentamisessa korostuvat toimivuus ja energiatehokkuus.

Katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla katetaan noin 10 prosenttia myymälän energiankulutuksesta. Ovelliset kylmäkalusteet toimivat ympäristöystävällisesti hiilidioksidilla.

Myymälävalaistus toteutetaan energiaa niukasti kuluttavilla led-lampuilla. Lämmön talteenottojärjestelmän ja maahan porattujen kaivojärjestelmien ansiosta jäähdyttämiseen ja lämmittämiseen käytetään kylmäkalusteista syntyvää hukkalämpöä.

Äänekosken HalpaHallilla on myös merkittävä työllistävä vaikutus, sillä myymälä työllistää noin 30 kaupan alan ammattilaista.

- Myymälä työllistää paikkakunnalla suoraan kymmeniä ja välillisesti vielä enemmän. Se on erittäin hienoa, Tuononen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut