Lähilahna löysi tiensä äänekoskelaisten lautasille - "Tuo mukavaa makeutta"

Äänekoskella maisteltiin maanantaina todellista lähiruokaa, kun Keiteleestä kalastettu lahna ja hauki päätyi kalapulliksi liki 4 000 lautaselle.

Lähikalapyörykät saivat rinnalleen perunaa, kermaviili-sinappirelishkastiketta, punajuuri-omenasalaattia ja siemensekoituksen. Riku Tulla

Riku Tulla

- Tämä on kyllä todella hyvää, kuten kouluruoka yleensäkin. Mukavaa vaihtelua kuitenkin normaalilistaan, mietiskelee Äänekosken lukion abiturientti Vilma Suomi koulun ruokalassa.

Äänekosken lukiolaiset, kuten kaupungin ruokapalveluiden liki 4 000 muutakin asiakasta ovat päässeet nauttimaan tänään todellisesta lähiruoasta. Lautasilta on löytynyt muun muassa Keiteleestä kalastetuista hauista ja lahnoista luodut maittavat lähikalapyörykät kermaviili-sinappirelishkastikkeella.

- Idea lähti siitä, kun keväällä löysimme kalastajan, joka voisi kalastaa meille raaka-aineita aivan läheltä. Löysimme myös jalostajan, joka valmistaa kalat pulliksi, kertoo Äänekosken ts. ruokapalveluohjaaja Niina Liimatainen.

Viitasaaren Kalatuotteen kalastaja, toimitusjohtaja Arto Hämäläinen, kertoo että hieman harvinaisemmistakin ruokakalalajeista, kuten juuri lahnasta ja hauesta saa maittavan aterian.

- Lahna on aika makea kala, joten se tuo mukavaa makeutta pyöryköihin.

Äänekosken lukiolla opiskeleva Vilma Suomi pitää paikkakunnan kouluruokaa maittavana. Lähikalasta maanantaina tehty ruoka oli Suomen mieleen. Riku Tulla

Kalamassasta pulliksi ruoan jalostanut Edun Herkku Oy:n Jyrki Laakso puolestaan sanoo, että eri kalalajeilla ruokaan saadaan todella erilaisia aromeja.

- Pirkanmaalla käytetään esimerkiksi säynävää pyöryköissä, josta tulee todella voimakas kalan maku. Lahnan ja hauen yhdistelmä on tavallaan siten helpomman makuinen ja maistuu ehkä useamman suuhun.

Kolmatta vuottaan lukiolla opiskelevan Vilma Suomen mukaan vaihteleva ja monipuolinen kouluruoka on tärkeää.

- Ainakin Äänekoskella ruoka on hyvin monipuolista ja mukavan vaihtelevaa. Yksi suosikkiruoka on pinaattiletut, jota voisi olla vaikka useamminkin, Suomi naurahtaa.

Kommentoi