Saunavasta kruunaa juhannussaunan – katso vinkit vastan tekoon

Matti Ojala laittaa muutaman hieskoivun oksan vastan keskelle ihan vain tuoksun vuoksi. Heti Hyttinen

Heli Hyttinen

– Juhannussauna on kesän kohokohta. Eihän sinne voisi mennäkään ilman vastaa, Matti Ojala juttelee valikoidessaan maitokärryihin katkomiaan vastaksia mökillään Äänekosken Ruotinkylällä.

Paras vasta tulee nuorista rauduskoivun oksista. Ojala näyttää, että vähän varttuneemman rauduskoivun tunnistaa parhaiten uurteisesta ja kaarnoittuvasta tyvestä, kun taas hieskoivun tyvi on sileä. Nuoren rauduskoivun tuoreimmat oksat tuntuvat käteen karheilta. Rauduskoivun lehti on hieskoivua suipompi ja kahteen kertaan sahalaitainen. Pitää vain muistaa, ettei oksia saa katkoa ilman maanomistajan lupaa.

Rauduskoivun lehdet eivät liimaannu ihoon, siksi raudus on hiestä parempaa vasta-ainesta. Ojala laittaa silti muutaman hieskoivun oksan vastan keskelle ihan vain tuoksun vuoksi.

Kovempaa käsittelyä tahtova lisää vastaan katajaa, jonka sanotaan myös vilkastuttavan verenkiertoa. Sitä Ojala ei ole kokeillut.

– Olen kyllä kylpenyt pelkällä katajavastalla. Se oli erikoinen kokemus. Hyvä tunne, ei mitenkään epämiellyttävä. Liittyisikö se siihen, että piikkimatollakin rentoudutaan, Ojala pohtii.

 

Vastakset saavat Ojalan mielestä olla pitkiä, jopa 60-70 -senttisiä, että alaselänkin yltää hyvin vastomaan. Noin 20 oksaa riittää, sillä liian isoa vastaa ei jaksa paljon heilutella, eikä se sovi käteenkään.

Nippusiteellä tai polkupyörän sisäkumilla sidotut nykyvastat lienevät Ojalan mielestä hyviä ja tukevia, mutta itse hän sitoo perinteisesti vitsaksella, joka saa olla joko hies- tai rauduskoivua. Kantovesat käyvät hyvin.

Valmiin vastan Ojala pistää pölkylle ja lyö vesurilla tyven tasaiseksi.

 

Sotkua pelkääville vastojille Ojalalla on hyvä vinkki.

– On turha siivota heti saunomisen jälkeen. Seuraavana aamuna kuivat lehdet on helppo lakaista pois.

Ja onhan vastasta moneksi, juhannustaikoihinkin.

Yksi konsti saada toinen rakastumaan on kerätä saunomisen jälkeen ihoon tarttuneet koivunlehdet talteen, kuivata ja jauhaa ne ja ujuttaa sitten mielitietyn ruokaan tai juomaan.

Saunavasta

Sido näin

Kuori vitsa puukolla rapsutellen ja jätä latvaan lehtiä.

Kierrä vitsaa latvasta alkaen, että siitä tulee kestävä. Tyvipää on kantapään alla. Vitsa on peukaloiden ja etusormien välissä. Oikea käsi kiertää, vasen pitää kiinni. Peukalot etenevät samaan tahtiin.

Työnnä kierretty vitsa kädensijan keskeltä läpi. Latvus jää muiden oksien suuntaisesti.

Kierrä vitsaa samalla, kun kiristät sen kädensijan ympäri. Tee solmu.

<pJätä käden mittainen väli ja kierrä toinen panta kädensijan alaosaan. Kiristä hyvin ja tee solmu.

Tee loppupätkästä lenkki kiertäen ja työnnä pää pannan alle.

Kommentoi