Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimenpidelupa riittää pieniin rakennusprojekteihin

Moni odottaa jo kuumeisesti lumien sulamista, jotta pääsisi ulos terassin, kasvihuoneen tai pihavajan rakennuspuuhiin. Ennen rakennusprojektin aloittamista on kuitenkin hyvä varmistaa, tarvitseeko rakennelmaa varten hakea kaupungilta lupa. 

Kattamattoman matalan terassin, alle viiden neliön erillisellä katoksella varustetun terassin, alle viiden neliön kokoisen kevyen kasvihuoneen, vajan tai leikkimökin saa rakentaa ilman erillistä lupaa, jos rakennelma sijoittuu asemakaavan tai rakennusjärjestyksen sallimalle alueelle.

– Mikäli terassi tehdään reilusti korkeammalle kuin maan tasalle, täytyy sille hakea toimenpidelupa, Äänekosken kaupungin rakennustarkastaja Mikko Lepistö muistuttaa.

5–20 neliömetrin kokoisen vajan, leikkimökin, huvimajan, kodan, kesäkeittiön tai katetun terassin rakentamiseen riittää asemakaava-alueella toimenpideluvan hakeminen. Saunan rakentamiseen tarvitaan aina rakennuslupa koosta riippumatta. Toimenpideluvan hakeminen on Lepistön mukaan helppo homma ja hakemus käsitellään suunnilleen kahdessa viikossa. 

– Hakemuslomakkeen lisäksi toimenpidelupaa varten tarvitaan asemakuva tontista, siisti luonnoskuva lupaa tarvitsevan rakennelman julkisivuista sekä pohjapiirros.

Toimenpidelupa voidaan evätä, jos rakennus ei ole kaavassa osoitetun rakennusalueen sisällä tai kaupungin rakennusjärjestyksen mukaisella etäisyydellä esimerkiksi rannasta tai naapurin rajasta. Yleensä rakennelman täytyy olla vähintään viiden metrin päässä tontin rajasta, ranta-alueilla vaaditaan 15 metrin tai 30 metrin etäisyys rantaviivasta. Toimenpidelupaa ei voida myöskään myöntää, jos tontin rakennusoikeus ylittyy.

– Rakennustyyppiä voidaan rakennusoikeuden ylittyessä tapauskohtaisesti muuttaa suunnittelemalla rakennus esimerkiksi katoksen määritelmien mukaan. Jos rakennelma on suunniteltu liian lähelle muita rakennuksia, ei toimenpidelupaa hylätä vaan rakennelman paikkaa muutetaan paloturvallisuuden vuoksi etäämmälle.

Näin kevään korvalla on hyvä valmistautua tulevan kesän uimakauteen kunnollisella laiturilla. Laiturin saa rakentaa omalle rannalle melko vapaasti, mutta siihenkin pätee muutama sääntö.

– Yli 15 metriä pitkälle tai yli 20 neliöiselle laiturille täytyy asemakaava-alueella hakea toimenpidelupa, mutta rantakaava-alueilla pelkkä ilmoitus asiasta riittää. Pienemmän laiturin saa rakentaa ilman lupaa, kunhan se on omalla rannalla tarpeeksi etäällä tontin rajasta, rakennustarkastaja summaa.

Myös pienehkön paljun voi täräyttää pihalle ilman minkäänlaista lupaa. Puulämmitteisen paljun sijoituksessa täytyy kuitenkin muistaa huomioida etäisyys muihin rakennuksiin ja rajoihin. Isommat ulkoporealtaat voivat tarvita toimenpideluvan. Lepistö muistuttaa, että toimenpidelupaan kuullaan etenkin tiheillä asutusalueilla tarvittaessa naapureita.

– Usein luvattomasti tehdyt rakennelmat tulevat meidän tietoomme naapureiden ilmoittamina. Lupien hakeminen on ihan simppeli homma, joten kyllä ne kannattaa laittaa kuntoon ennen projektiin ryhtymistä.