Lämmitä tulisijaa vähän kerrallaan

Pasi Pasanen ja Ulla Tuononen ohjeistavat pitämään huolta omista tulisijoista ja nuohouttamaan ne ajallaan. Hyväkuntoinen tulisija on turvallinen käyttää ja se lämmittää paremmin. Riku Tulla

Riku Tulla

Nuohoojapariskunta Pasi Pasanen ja Ulla Tuononen varoittavat kuitenkin liiallisen lämmityksen haitoista.

– Valitettavan moni lämmittää takan kerran viikossa niin kuumaksi, ettei siihen edes kärsi koskea. Sitten vielä lisätään monesti puita, kun uunin kylki ei alakaan heti lämmetä. Siinä helposti vahingoittaa tulisijaa ja hormia, nuohoojat kertovat.

Heidän mukaansa järkevin ja tehokkain tapa lämmitykseen on tasaisen usein ja kevyemmin kerrallaan.

Pariskunnan yrityksen, Konneveden Nuohoustyön alueeseen kuuluu tuhansia hormeja, jotka lakisääteisesti tulee nuohota vuosittain. Tahti on kiireinen ja töitä riittää. Nuohoojat kertovatkin, että vastoin monia uskomuksia nuohota voi hyvillä mielin ympäri vuoden.

– Useimmat havahtuvat nuohoamiseen juuri ennen lämmityskautta. Nuohota voi kuitenkin mihin aikaan vuodesta tahansa ja esimerkiksi ilmastoiduissa taloissa nuohoaminen olisi monesti järkevintä keväällä, ettei kesällä jäähdytys vedä korvausilman mukana hajuja ja pienhiukkasia hormista.

 

Ääneseudulla Pasasen ja Tuonosen nuohouspiiriin kuuluvat piiput ovat heidän mukaansa pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Suurimmat puutteet ovat yleensä kiukaissa ja piipun yläosissa.

– Hormin nokipalo on todellinen riski, jos nuohouksen laiminlyö. Onneksi niitä tulee vastaan todella harvoin. Nokinen tulisija lämpeää huonommin ja aiheuttaa suuremmat päästöt.

Nuohouksen lisäksi oman tulisijan kuntoon ja toimivuuteen voi vaikuttaa muutamilla yksinkertaisilla nikseillä.

– Palo- ja ilmatilaa tulisi pesään jäädä eli sitä ei tulisi ahtaa puita täyteen. Tuhkat pitäisi muistaa tyhjentää muutaman lämmityksen välein, sillä se vaikuttaa myös palamiseen ja lämpeämiseen.

Tulisijassa ei saisi myöskään polttaa muita kuin puita.

– Helposti tulee ajatelleeksi, että muutamat roskat ja maitopurkit siinä menee samalla. Niistä kuitenkin lähtee palaessa hiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua ja toisaalta likaavat hormia.

Kommentoi