Sporttihaaste pistää liikkeelle

Sari Kämäräinen ja Johan Österberg ovat itsekin innokkaita liikkumaan. Heli Hyttinen

Heli Hyttinen

Konneveden Sporttihaaste on ollut menestys. Ihmisiä innostetaan liikkumaan ulkona niin, että jokaisesta liikutusta puolituntisesta saa pisteen. Lisäpisteitä saa kaverin kanssa liikkumisesta ja vaihtuvista bonusreiteistä tai -välineistä.

Älypuhelimen liikuntasovellus tallentaa reitin ja ajan, jotka jaetaan sosiaalisessa mediassa. Vuoden loppuun mennessä vähintään sata pistettä keränneet osallistuvat palkintojen arvontaan.

– Osallistujia on lähes 50. Porukkaa ei tarvinnut haalia eikä innostaa, sitä vain tuli. Eikä palkinto ole syy, koska sitä ei ole edes kerrottu. Kuulimme myös huhua, että lähtökuopissa odoteltiin jo ennen aloitusta, Sporttihaasteesta vastaavat hankevetäjät Sari Kämäräinen ja Johan Österberg iloitsevat.

Österberg kehuu, että Konnevedellä kukaan ei sano millekään idealle ei. Pääasia on saada ihmiset liikkumaan ja panostaa varsinkin koko perheen yhteiseen matalan kynnyksen liikuntaan.

 

Ihmiset ovat liikkuneet joka kelillä - pilkkopimeässä, kaatosateessa, tuulessa ja tuiskussa. Konnevetisten reittipäivityksiä on tullut ulkomailta, opiskelupaikkakunnilta ja Lapin reissuiltakin.

– Usein lähdetään suoraan kotoa johonkin suuntaan. Tai tyyliin, että odottelin tyttöä treeneistä ja kävelin sen ajan. Näen hyvänä sen, ettei aina kaivata esimerkiksi pururataa, Österberg toteaa.

Sporttihaasteen facebook-sivulla jaetuista reiteistä kukin voi löytää itselleen uusia paikkoja. Sivulla jaetaan myös kuvia.

– On hienoa seurata, miten siellä tykätään toisten liikkumiskuvista. Sinne on muodostunut yhteisö nopeasti, Kämäräinen sanoo.

Pisteitä ropisee myös esimerkiksi lumitöistä, sillä niiden tekeminen on ulkoliikuntaa parhaimmillaan. Kolaamisreitistä voi tosin muodostua hauska sykkyrä. Samoin kävi perheelle, joka pelasi tuikkusta metsässä.

Viimeisimpiä bonusvälineitä ovat olleet sukset, luistimet ja pulkka, kukin vuorollaan.

– Heti ei tule ajatelleeksi, miten paljon pulkkamäessäkin tulee liikuttua, Österberg huomauttaa.

Etukäteen pohdittiin, meneekö kännykkäsovelluksen käyttö liian monimutkaiseksi. Päinvastoin kuitenkin kävi. Yllättäen aktiivisimpia osallistujia ovat olleet työikäiset naiset ja heidän perheensä.

– On saatu palautetta, että eipä ole ennen hoksattu tällaista. Sovellus kerää itsellekin tietoa omasta liikkumisesta. Osa käyttää jopa kahta sovellusta siltä varalta, että toinen menee jumiin.

Nyt on jo selvää, että moni osallistuja pääsee sataan pisteeseen. Parhaalla on koossa jo yli 150.

Kommentoi