Tämä konsti auttaa säilömään kotiomenat

Tänä vuonna omenasadosta on tulossa huomattavasti viime syksyä parempi. Kotipuutarhojen omenapuut notkuvat hedelmistä ja kesälajikkeet alkavat jo olla kypsiä poimittavaksi. Omena on monipuolinen hedelmä, josta voi tehdä niin mehuja, hilloja kuin soseitakin tai käyttää sellaisenaan leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Syys- ja talvilajikkeet säilyvät viileässä paikassa paperiin käärittynä pari kuukautta. Kunnollisessa ilmastoidussa kellarissa omenat säilyvät huomattavasti pidempäänkin.

– Jokainen omena kannattaa kääriä omaan talouspaperiin ja pinota ne päällekkäin laatikkoon, Suolahden Marttojen Irene Koskinen muistuttaa.

 

Nyt kypsät varhaisomenat sopivat pehmeän rakenteensa vuoksi hyvin hilloihin ja soseisiin.

– Soseet ja hillot sopivat hyvin täytekakun tai kääretortun täytteeksi. Kesälajikkeet eivät säily poimimisen jälkeen kovin pitkään hyvänä, joten ne on joko syötävä tai säilöttävä, neuvoo Suolahden Marttojen puheenjohtaja Liisa Lakanen.

Omenahillo on nopea ja helppo tehdä. Hillo säilyy viileässä useamman kuukauden. Jos sekaan ei halua laittaa sokeria, on sose pakastettava.

– Omenoita ei tarvitse välttämättä edes kuoria. Omenat pehmenevät nopeasti kattilassa höyryttämällä, jonka jälkeen ne soseutetaan ja mukaan lisätään hillosokeri, Lakanen kertoo.

Kesäomenoita kiinteämmistä syksy- ja talviomenista saa myös puristettua tuoremehua. Tuorepuristuksessa pienet kauneusvirheet eivät haittaa.

Usein omenoista täytyy viedä tuorepuristukseen isompi määrä kerralla. Noin 10 kilosta omenia tulee viidestä kuuteen litraan tuoremehua.

– Kesäomenat ovat liian pehmeitä puristettavaksi ja lopputulos muistuttaa enemmänkin nektraria. Myöhäisempien lajikkeiden säilyvyys on myös huomattavasti parempi. Puristettavaksi täytyy tuoda vähintään 30 kiloa hedelmiä, summaa Istunmäen Tuoremehuaseman Jorma Miettinen.

Tuoremehu säilyy jääkaapissa useita päiviä. Mitä kirpeämpi omena, sitä kauemmin mehu säilyy. Jos mehua haluaa säilöä pidempään, täytyy se pakastaa. Tuoremehuasemia löytyy Konneveden lisäksi myös esimerkiksi Multialta, Hankasalmelta ja Jyväskylästä.

– Meille täytyy varata aika, joten paikalle ei voi vain marssia omenoiden kanssa. Mehu puristetaan asiakkaan tuomiin astioihin, Miettinen selventää.

 

Kiinteistä omenista saa kuivattamalla myös maistuvia lastuja. Hedelmät voi kuivattaa jälkilämmöllä esimerkiksi leivinuunissa tai saunassa, mutta kuivattamisen voi tehdä myös hyötykasvikuivurilla. Äänekosken kotitalousneuvonta vuokraa yhtä kuivuria asiakkaiden käyttöön.

– Kuivuri on melko isokokoinen, joten sillä saa isomman määrän kerralla kuivattua. Kuivurille ei vielä tänä syksynä ole ollut liiemmin kysyntää, joten halukkaat pääsevät sitä vuokraamaan hyvin, kertoo Koskelan Setlementti ry:n asiakasneuvontavastaava Anu Pajunurmi-Oksanen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut