Metsä Spring ja Valmet aloittavat puupohjaisten 3D-kuitutuotteiden koelaitoksen rakentamisen Äänekoskelle

Puupohjaisten 3D-tuotteiden tutkimiseen ja suunnitteluun tähtäävän koelaitoksen rakentaminen alkaa Äänekoskella tänä syksynä. Metsä Spring

Marjo Järvikylä

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ja Valmet aloittavat tänä syksynä puupohjaisiin 3D-kuitutuotteisiin keskittyvän koelaitoksen rakentamisen Äänekoskelle. Investoinnin suuruus on noin 20 miljoonaa euroa.

Laitoksessa on tarkoitus tuottaa valmiita 3D-kuitutuotteita suoraan märästä puukuitumassasta ilman välivaiheita, Metsä Spring tiedotti torstaina. Valmistuttuaan koelaitos työllistää noin kymmenen henkilöä.

Laitos on tarkoitus käynnistää ensi vuoden loppuun mennessä.

– Koelaitoksessa jatkamme testaamista ja tutkimista. Tähtäimessä on tuotteiden kaupallistaminen myöhemmin. Piloottivaiheeksi olemme arvioineet vähän yli kaksi vuotta, jonka jälkeen mietimme varsinaisen tehtaan perustamista, Metsä Springin projektijohtaja Jarkko Tuominen kertoo.

Puupohjaisilla 3D-kuitutuotteilla on tarkoitus korvata muovia esimerkiksi ruokapakkauksissa. Uudella tekniikalla pystytään valmistamaan pyöreitä ja sileitä muotoja.

– Tällaisille tuotteille ja tavoille korvata muovia on nyt iso kysyntä, Tuominen jatkaa.

Koelaitos sijoittuu Metsä Groupin nykyiselle tehdasalueelle.

– Vielä paikkaa ei tiedetä tarkkaan, mutta se sijoittunee nykyisten toimintojen lähelle. Varsinainen koelaitos tulee olemaan noin 600-neliöinen, Tuominen valottaa.

Keskustelu