Suolahtea tehdään virkeäksi yhdessä vapaaehtoisvoimin

ViaDian kulttuuriviikolla pääsevät esille paikalliset taitajat.

Korona-suositukset näkyvät myös ViaDiassa ja kulttuuriviikolla, muun muassa Anne Kaurasella on maski ja Päivi Vanhapellolla visiiri. Perjantain konserttiin osallistujille on jaossa omat maskit. Viivi Liimatainen

Eija Varteva

Via Dian kulttuuriviikko Suolahdessa käynnistyi tänään maanantaina valokuvien voimin. Perjantaihin asti kestävä tapahtuma pitää sisällään elävää musiikkia, kädentaitoja, taidetapahtumaa, sanataidetta ja viikko huipentuu perjantaina Nina Åströmin iltakonserttiin.

– Ajatuksenamme on tarjota monipuolista kulttuuritoimintaa niille ihmisille, jotka ovat päivisin kotona. Aina ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä etsimään tapahtumia kauempaa. Omalla paikkakunnalla on myös osaajia eri aloilta, joten pääsimme hyvin liikkeelle, kertoo Päivi Vanhapelto kulttuuriviikon synnystä.

Maanantain annista huolehti paikallinen kameraseura, Suolahden kamerat. Päivän aikana otettiin valokuvia sekä tutustuttiin vanhoihin valokuviin ja valokuvanäyttelyyn Elämänkaari. Tiistaina vuorossa ovat paikalliset musiikintekijät ja ääneen pääsevät myös kaikki, sillä yhteislauluakin on tarjolla. Keskiviikkona esittäytyvät taiteilijaseuran jäsenet yhteisnäyttelyllä. Samana päivänä Outi Pantsarin ja Einari Tarvaisen opastamina tehdään Äänekosken Taidepuistoon ripustettava teos. Torstaina lausuntataiteilija Maija Piitulainen tulkitsee runoja ja työpajassa pohditaan sanataidetta.

Kädentaitopajan tuotoksiin voi tutustua koko viikon ajan. Viivi Liimatainen

Kulttuuriviikolla on koronakin mukana, kuten se on arkipäivässämme muutenkin.

– Käsidesit ovat esillä ja turvaväleistä pidetään huolta. Rajoitamme myös kävijämääriä ja esimerkiksi perjantain konsertin kuulijamäärää on jouduttu rajoittamaan.

Päivi Vanhapelto toivoo, että paikkakuntalaiset tulisivat rohkeasti osallistumaan kulttuuriviikkoon ja tutustumaan ViaDian tiloihin ja toimintaan.

– Täällä Suolahdessa olemme pikku hiljaa oppineet yhdessä tekemisen ilosta ja siinä päässeet mukavasti vauhtiin. Teemme mielellämme yhteistyötä ja ViaDian tilat ovat muidenkin järjestöjen käytössä. Esimerkiksi erilaiset taidenäyttelyt sopivat hyvin tilaamme. Suolahden kyläyhdistys on mielestäni sateenvarjo, joka voi koota eri järjestöt yhteen ja yhdessä tekemiseen.

Suolahdessa vuoden toiminnassa olleet Vapaaseurakunnan ViaDia-tilat pyörivät vapaaehtoisvoimin. Toimintaa on kaikenikäisille ja ovet ovat avoinna kaikille maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 10–15.

– Maanantaisin on elokuvaesityksiä ja keskiviikko on musiikkipäivä. Nuorten lauantaisin pidettävä Mummola-kahvila on tällä hetkellä tauolla Äänekosken korona-ryppään takia, kertoo Suolahden ViaDian puheenjohtaja Matti Kananen.

Keskustelu