Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ystävysten taidenäyttely toteutuu koronasta huolimatta Äänekoskella – veden äärellä

Äänekosken taidemuseossa avautuu tiistaina 6. lokakuuta Päivi Reimanin ja unkarilaisen Zsuzsa Csizmadian yhteinen taidenäyttely Vesi–Víz, joka samalla juhlistaa kahden taiteilijan 30-vuotista taiteilijaystävyyttä.

– Haaveilin aina, että pääsisin ulkomaille opiskelemaan, Italiaan tai Berliiniin, mutta 1980-luvulla se ei ollut niin helppoa kuin tänä päivänä. Vuonna 1990 pääsin opiskelemaan Unkarin kuvataideyliopistoon Budapestiin ja ystävyytemme alkoi heti, suolahtelaissyntyinen Reiman kertoo.

Csizmadia on vastavuoroisesti opiskellut Suomessa Lahden taideinstituutissa.

Ajatus yhteisestä Vesi–Víz -näyttelystä lähti liikkeelle kolme vuotta sitten.

– Teimme molemmat töitä ja huomasimme, että työmme olivat samantyylisiä ja niistä syntyi huomaamatta hyvin yhtenäinen kokonaisuus, Päivi Reiman kertoo.

Zsuzsa Csizmadian työt ovat syntyneet Kroatiassa Losin saarella.

– Minulle vesi ja saaristo ovat olleet aina tärkeitä. Suolahti on aina ollut minulle rakas, vaikka muutinkin jo lapsena täältä pois. Vuonna 2013 näyttelyni Keitele oli esillä täällä Taidemuseolla.

Maalaukseni ovat abstrakteja värimaalauksia, joissa esiintyy maisemaan liittyviä elementtejä. Tutkin maisemaan ja näkemiseen liittyviä ilmiöitä vuodenaikojen ja vuorokauden aikojen vaihtelevan valon kautta, toteaa nykyisin Jyväskylässä asuva Reiman.

Reiman on suorittanut taideopintoja Oriveden opiston kuvataidelinjalla, Lahden taideinstituutissa ja Unkarin kuvataideakatemiassa. Uransa aikana hän on järjestänyt useita yksityisnäyttelyä kotimaassa. Lisäksi hänen teoksiaan on esitelty ulkomailla 13 näyttelyssä ja yli 30 kotimaan yhteisnäyttelyssä.

Zsuzsa Csizmadia on opiskellut Unkarin kuvataideyliopistossa sekä stipendiaattina Hollannissa ja Lahden taideinstituutissa. Hän työskentelee myös sisustusarkkitehtina ja tällä hetkellä hän on Herceghalomin pormestari. Csizmadia on pitänyt kotimaassaan ja ulkomailla useita näyttelyitä ja Suomessa hän on esittäytynyt viidessä eri näyttelyssä. Hänen isänsä Zoltan Csizmadia on myös taidemaalari.

Vesi–Víz näyttely, myös myyntinäyttely, on esillä Äänekosken taidemuseolla 6.10.-29.11.20. Museo on auki tiistaista torstaihin klo 12-15 ja sunnuntaisin klo 12-16.