Vesikriisin hoito ei vakuuttanut - Äänekoski haluaa siirtää ympäristöterveydenhuollon Jyväskylän yhteistoiminta-alueelle

Äänekoskella vuonna 2016 tapahtuneen vesikriisin hoitaminen on vaikuttanut Äänekosken kaupungin halukkuuteen irtaantua ympäristöterveydenhuollon palveluiden järjestämisestä vastuukuntana yhteistyökimpassa olleen Laukaan sekä Konneveden kanssa. Arkisto/Armi Suojanen

Marjo Järvikylä

Tyytymättömyys yhteistyön sujumiseen on siirtämässä Äänekosken ympäristöterveydenhuollon palvelut pois kimpasta Laukaan ja Konneveden kuntien kanssa.

Äänekoski suunnittelee vaihtavansa tulevan vuoden alussa ympäristöterveydenhuollon palvelut Jyväskylän ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueelle, johon kuuluvat tällä hetkellä isäntäkunta Jyväskylän lisäksi Hankasalmi, Joutsa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

Äänekosken valtuusto päätti jo syksyllä 2018 irtisanoa ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen kimpan isäntäkuntana toimineen Laukaan sekä Konneveden kanssa.

Vuodesta 2013 lähtien voimassa ollut sopimus päättyy kahden vuoden irtisanomisajan jälkeen vuodenvaihteessa.

Taustalla muutoksessa on Äänekosken kaupungin tyytymättömyys erityisesti vuonna 2016 Hietamalla tapahtuneen vesikriisin hoidossa.

Tuolloin ainakin 120 henkilöä sairastui talousvesiverkostoon päässeestä jätevedestä ja osa asianomistajista vei tapauksen myös käräjille.

Äänekosken kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo, ettei ole kuullut kenenkään moittineen Äänekosken kustannuksia ympäristöterveydenhuollon palveluista, mutta kritiikkiä Laukaan ja Konneveden kanssa tehdyssä yhteistoiminnassa on kohdistunut erityisesti vakavaan vesikriisiin liittyen.

– Viestintää, yhteistoimintaa ja kuntalaisille tarjottuja palveluita kohtaan tuli vesikriisin aikaan todella voimakastakin kritiikkiä. Myös vesikriisin jälkeen Äänekosken kaupunki on kokenut, ettei sillä ole ollut riittävästi mahdollisuutta vaikuttaa ja saada tietoa esimerkiksi toiminnan painopisteistä, Heikkilä valottaa.

Tällä hetkellä Äänekosken ympäristöterveydenhuollon kustannukset ovat olleet Heikkilän mukaan hieman alle 300 000 euroa vuodessa.

Uudessa yhteistyössä Jyväskylä on sitoutunut Heikkilän mukaan pitämään Äänekosken kustannukset 300 000 eurossa vuodet 2021 ja 2022.

Hän jatkaa, että kustannukset kyseisessä yhteistoiminnassa koostuvat lähtökohtaisesti aiheuttamisperiaatteella, jolloin Äänekoskelle kohdistuisi jatkossakin se osuus yhteistoimintakustannuksista, joihin liittyvä toiminta tapahtuu kunnan alueella.

Ympäristöterveydenhuollon alle kuuluu monenlaisia tehtäviä aina elintarvikevalvonnasta talous- ja uimavesien laadun valvontaan, asumisterveyteen sekä valvontaeläinlääkintään ja kunnalliseen eläinlääkintään.

Äänekosken siirtyminen Jyväskylän ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen vaatii vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksynnät.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa tulevana maanantaina ja päätöksen syntyessä valtuusto todennäköisesti 9. marraskuuta.

Kommentoi