Äänekosken Katulähetys ry:lle ja Suolahden Työttömät ry:lle avustukset lopulta Äänekosken kaupunginhallituksen kehittämisrahoista

Marjo Järvikylä

Äänekosken Katulähetys ry on saamassa 35 000 euron ja Suolahden Työttömät ry 30 000 euron yleisavustukset Äänekosken kaupunginhallituksen kehittämismäärärahoista.

Äänekosken Katulähetys ry anoi alun perin keväällä kaupungilta 50 000 euron avustusta työllistämistoimintaansa tai yleensä toimintansa kulujen kattamiseen.

Suolahden Työttömät ry anoi puolestaan kaupungilta 30 000 euron avustusta.

Tapausten käsittely on kestänyt Äänekosken päätöksenteossa syksyyn saakka, sillä huhtikuussa kaupunginhallitus siirsi molempien avustushakemusten käsittelyn perusturvalautakunnalle.

Perusturvalautakunnassa asiaa puitiin useampaan otteeseen.

Lopulta perusturvalautakunta päätyi myöntämään tässä kuussa Äänekosken Katulähetykselle 35 000 euroa ja Suolahden Työttömille 30 000 euroa, mutta avustamiselle tai avustuksen käytölle ei kuitenkaan määritelty mitään ehtoja. Myöskään rahoja ei ollut valmiina olemassa perusturvan budjetissa, eikä päätöksessä ollut ehdollisuutta valtuustolta kysyttävästä rahoituspäätöksestä.

Kaupunginhallituksen oli kumottava lautakunnan päätös, jotta se ei sellaisenaan saanut lainvoimaa.

– Jo perusturvalautakunnan kokouksessa totesin, että kaupunginhallitus joutuu käyttämään otto-oikeutta ja niin se nyt maanantaisessa kokouksessa teki, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Rahojen saamiseen laadittiin kaupunginhallituksen päätöksellä ehdot, joihin kuuluu muun muassa kaupungin tilintarkastajille varattu mahdollisuus yhdistysten hallinnon ja tilien tarkastamiseen. Kustannusten on myös oltava tositepohjaisia. Yhdistysten on lisäksi toimitettava kaupungille tietoja toiminnastaan ja taloudestaan.

Perinteisesti tämäntyyppisiä lisärahoitustarpeita on hyväksytetty valtuustolla.

Yhteensä 65 000 euron suuruinen avustusraha myönnetään kuitenkin kaupunginhallituksen kehittämismäärärahoista.

– Kaupunginhallituksella on jäänyt koronatilanteesta johtuen käyttämättä tänä vuonna rahaa, joka sopi tähän tarkoitukseen. Kaupunki on aiemminkin avustanut työllisyyttä edistäviä yhdistyksiä ja nytkin tätä toimintaa haluttiin avustaa, Tuononen selvittää.

Kaupunki aikoo selkiyttää ensi vuodelle työllisyysavustusten sääntöjä ja myöntämisperusteita - niitä kun ei ole ollut samaan tapaan kuin esimerkiksi vapaa-aikalautakunnan myöntämissä avustuksissa.

Kaupunginhallitus määräsi elinvoimayksikön valmistelemaan asiaa. Ensi vuoden talousarvion valmisteluun on tarkoitus varata myös erillinen määräraha työllisyysavustuksia varten.

Kommentoi