Kiinnitys Äänekosken koripalloherruuteen tarjolla sunnuntaina

Kipinän Anton Gill (41.0/5.5/4.0 syöttöä) on ollut hurjassa heittovireessä ensimmäisissä otteluissa. Esa Happonen

Miia Sulakoski

Sunnuntaina koittaa päivä, jota äänekoskelainen koripallokansa on odottanut vesi kielellä jo keväästä saakka. Kipinä ja Huima kohtaavat historiallisesti 1B-divarissa, ja jaossa on ensimmäinen kiinnitys Äänekosken koripalloherruuteen.

Molemmat äänekoskelaisjoukkueet ovat aloittaneet kautensa kahdella voitolla, ja ekstramausteen kohtaamiseen tuo kärkiottelun status.

Ottelussa vastakkain ovat Kipinän kokemus sekä villimpi pelityyli ja Huiman nuoruus ja vikkelyys sekä organisoidumpi pelaaminen.

Kipinän harjoitellessa pari-kolme kertaa viikossa, tuplaa Huima määrän jo pelkillä lajiharjoituksilla ilman että mukaan lasketaan heitto- tai voimaharjoittelua.

Muun elämän ehdoilla koripalloilevan Kipinän joukkueen ja enemmän koripallo edellä toimivan Huiman välillä on selkeä ero myös paikalliskamppailuun suhtautumisessa.

Kipinän kalentereihin ottelu on merkitty huutomerkein, ja harvinaisesta ottelusta halutaan myös nauttia.

Huimassa sen sijaan on painotettu ottelun olevan yksi muiden joukossa, eikä derbyyn suhtauduta aivan yhtä kovalla tunteella.

Se on kuitenkin sanomattakin selvää, että kummassakaan leirissä ei haluta toiselle äänekoskelaisjoukkueelle hävitä.

Kipinä on ensimmäisissä otteluissaan iskenyt tauluun keskimäärin 104 pistettä, mutta toisaalta myös antanut vastustajalleen 95. Puolustusorientoituneemmalla Huimalla lukemat ovat 80,5 tehtyä pistettä ja 74,5 vastustajalle.

– Me hävitään, jos annetaan Kipinän tehdä 100 pinnaa. Vaikka ei voida keskittyä pelkästään vastustajan kovaan jenkkikaksikkoon, heidät meidän pitää yrittää joukkueena saada pysäytettyä. Tavoite on saada jompikumpi jenkeistä puolustettua alle oman tasonsa, Huiman päävalmentaja Tommi Koskinen paljastaa.

Kipinän takamies Anton Gill (41.0/5.5/4.0 syöttöä) on ollut ilmiliekeissä alkukauden, ja miehen voi odottaa heittävän heti kun ehtii lähelle kolmen pisteen viivaa. Huiman ykköspuolustaja Veeti Jämsen (6.0/1.5/5.0 syöttöä) kantanee suurimman vastuun miehen vartioinnista sunnuntaina.

Kipinän toinen amerikkalaisvahvistus Antonio Bivins (27.0/8.5) on virhevaikeuksista huolimatta kasannut myös kovat tilastot ensimmäisissä otteluissa.

Huiman korinaluskaksikko KaVaughn Scott (25.5/15.0) ja Joni Pohjonen (20.5/12.0) puolestaan tarjoavat kovan haasteen Kipinästä vastaan asettuville Lauri Jäntille (13.0/7.5) ja Sami Mäntymaalle (17.5/7.0).

Sunnuntain isäntä nojaa vahvasti aloitusviisikkoonsa (Gill, Bivins, Uecker, Mäntymaa, Jäntti), joka on pelannut keskimäärin 30 minuuttia mieheen. Aloituksen ulkopuolelta Kipinä on saanut kahdessa ensimmäisessä ottelussa vain kolme pistettä.

Huiman yhtenä vahvuutena voi pitää tasaisuutta, kun yhdeksästä tällä kaudella pelanneesta pelaajasta seitsemän on pussittanut yli viisi pistettä per peli. Kauden edetessä joukkueen tilastot tulevat varmasti kahden kärkimiehen takana vielä tasoittumaan entisestään, mahdollisesti jo sunnuntaina.

– Huima on hyvin valmennettu joukkue, ja heidän joukkuepelinsä kulkee. Meillä se puoli taas on yskähdellyt, ja on eletty ensimmäiset pelit pitkälti yksilösuoritusten varassa.

Huimalla on lisäksi Juuso Salmessa sarjan paras takamies johtamassa peliä, Kipinän päävalmentaja Joni Hautsalo antaa tunnustusta.

Sunnuntaina joukkueet kohtaavat Kipinän isännöimässä ottelussa Liikuntatalolla klo 17. Yleisöä Liikuntatalolle mahtuu koronarajoituksilla lähes 500.

Kommentoi