Äänekosken ensimmäinen uimahalli juhli maratontapahtumalla 50-vuotisuuttaan

Suolahden uimahallissa on käynyt puolessa vuosisadassa lähes kaksi miljoonaa uimaria.

Aili ja Olavi Kettunen sekä Aaro Salmi ovat uineet Suolahden uimahallissa säännöllisesti viidenkymmen vuoden aikana. Risto Korhonen

Risto Korhonen

– Me olemme käyneet Suolahden uimahallissa säännöllisesti koko sen olemassa olon ajan, kehuvat Aili ja Olavi Kettunen sekä Kalevi Tikkanen ja Aaro Salmi.

– Muistamme kuinka ylpeitä olimme, kun tämä valmistui. Suolahteen saatiin uimalli ennen kuin Äänekoskelle. Näiden kahden paikan välillä on aina ollut vähän keskinäistä kilpailua.

– Minä olin tätä myös rakentamassa, muistaa Kalevi Tikkanen.

– Se oli sen ajan työmaa, joka vaati 72 rakennusmiestä. Joku alkeellinen nosturi oli käytössä, mutta valtaosa rakennustarvikkeista siirreltiin miesvoimin.

Veteraaniuimarit käyttävät hallia ja sen palveluita edelleen säännöllisesti. Kettuset pulahtavat uimaan kerran, pari viikossa ja Kalevi Tikkanen käy hallin kuntosalissa kolme kertaa viikossa. Tarjolla on myös hierojan ja kupparin palvelut.

– Kyllä uimareissulla pienet vaivat asettuvat, kiittelee Aaro Salmi.

– Tämä on meille henkireikä. Täällä murheetkin unohtuvat, jatkaa Aili Kettunen.

Uimahalli on remontoitu perusteellisesti viimeksi 24 vuotta sitten. Vuosittain hallissa käy yli 30 000 uimaria, joten kahden miljoonan käyttäjän rajapyykki on aika lähellä.

– Suolahtelaisten ja äänekoskelaisten lisäksi hallia käyttävät ahkerasti myös hankasalmelaiset, konnevetiset ja laukaalaiset. Koululaisryhmiä eri kunnista vierailee runsaasti, laskee uimahallin hoitaja Tuula Kovanen.

Uimahallin 50-vuotisuutta juhlitaan nyt viikonlopun aikana. Perjantaina aamuviideltä starttasi 50 tunnin maraton, joka päättyy sunnuntaiaamuna kello seitsemän. Yhteistulokseen lasketaan kaikkien uimareiden hallissa uima aika.

Kommentoi