Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken seurakunta ei nosta kirkollisveroa - säästötavoitteet painavat kuitenkin ensi vuotta

Äänekosken seurakunta jatkaa myös ensi vuonna 1,65 tuloveroprosentilla. Kirkollisveroprosentti on pysynyt Äänekoskella samana vuodesta 2013 lähtien.

Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuusto linjasi tiistaina tulevasta veroprosentista päättäessään, ettei kirkollisveroprosenttia ei ole tarkoituksenmukaista nostaa ensi vuonna, vaikka seurakunnan verotulot ovat laskeneet ja tulopohja on jäsenmäärän laskun myötä edelleen kaventumassa.

Seurakunnan taloutta aiotaan tasapainottaa ensisijaisesti muilla keinoilla kuin kirkollisveroprosentin korottamisella.

Äänekosken seurakunnassa ennakoidaan, että sen verotulot laskevat tänä vuonna noin 3-4 prosentilla, mutta ensi vuonna kirkollisverokertymän arvioidaan nousevan hieman plussalle.

Äänekosken seurakunnan tämän vuoden talousarvio on noin 80 000 euroa alijäämäinen ja ensi vuodelle kirkkoneuvosto on hyväksynyt talousarvion laadintaohjeet, joilla tavoitellaan 127 000 euron säästöjä.

Seurakunnan talouteen epävarmuutta aiheuttaa jatkuva jäsenmäärän lasku ja paikkakunnan yhä korkea työttömyysaste sekä koronaepidemia.

Suurin epävarmuustekijä on jäsenmäärän jatkuva väheneminen, sillä toiminnasta 80 prosenttia rahoitetaan kirkollisverotuloilla.

Vuosina 2007-2019 Äänekosken seurakunnan jäsenmäärä on vähentynyt 3 182 henkilöllä. Elokuun lopun ja viime vuoden elokuun lopun välisenä aikana jäsenmäärä putosi 156 henkilöllä.

Äänekosken seurakunnassa pyritäänkin nyt suhteuttamaan toimintakuluja tulojen mukaisiksi, sillä ensikauden tulosarviosta on ennakoitu 70 000 euroa alijäämäistä.

Ensi vuoden noin 125 000 euron säästötavoitteesta 75 000 euroa kohdistuu henkilöstösäästöihin ja noin 50 000 euroa muihin säästöihin. Henkilöstösäästöt on tarkoitus toteuttaa määräaikaisten ja täyttämättä olevien palvelussuhteiden kautta.