Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patojen suosio kasvaa: ”Suojalasit päähän ja alkoholit pois ennen pommeja”

Rakettitukun myyntipisteellä Tarvikekeskuksessa Äänekoskella kaapit notkuvat erilaisista ilotulitteista. Myynnissä on niin isoja patoja, perinteisiä keppiraketteja kuin erilaisia pieniä sähikäisiäkin. Raketteja jo 16 vuonna myynyt Jari Hytönen kertoo, että kaupaksi menee tasaisesti kaikenlaisia tulitteita, mutta etenkin padat ovat suosittuja.

– Patojen suosio on kasvanut tasaisesti vuodesta toiseen ja erityisesti isompia patoja ostetaan paljon.

Tänä vuonna ilotulitteita on ollut myynnissä tapaninpäivän jälkeisestä sunnuntaista saakka ja myynti jatkuu aina uudenvuoden aattoon asti. Hytösen mukaan ilotulitteet ovat tehneet kauppansa Äänekoskella edellisvuosien tapaan.

– Hyvin on päästy kauppaa tekemään ja isompia muutoksia ei ole näkyvissä. Patoja, suihkuja ja valmiita rakettilajitelmia myydään eniten.

Jari Hytönen kertoo, että vajaassa parissa kymmenessä vuodessa rakettikauppa on muuttunut paljon. Patatulitteet ovat syrjäyttäneet suosiossa perinteiset keppiraketit ja padat ovat aiempaa huomattavasti tulivoimaisempia.

– Isoimmissa padoissa saa olla jopa kilo räjähdeaineita, myyntitiskiltä kerrotaan.

Ilotulitteidenkin turvallisuutta valvovan Tukesin mukaan tulevana vuodenvaihteena ilotulitteita aikoo käyttää 13 prosenttia suomalaisista. Ikäryhmässä 35–49 vuotta ilotulitteiden ampuminen on suosituinta ja seuraavaksi eniten 15–24-vuotiaiden keskuudessa.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että osa vanhemmista sanoi ostavansa ilotulitteita alaikäisten lasten käyttöön. Tukes muistuttaa, että ilotulitteiden käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta, joten alaikäiselle ilotulitteita ostava syyllistyy lain rikkomiseen.

Raketteja ampuessa on myös syytä muistaa niiden turvallinen käyttö. Jari Hytönen kertoo hyvänä lähtökohtana turvalliselle uudenvuoden juhlinnalle suojalasien käytön niin rakettien ampujalle kuin katselijoillekin. Myöskään päihtyneenä raketteihin ei tulisi kajota.

– Suojalasit päähän ja alkoholit pois ennen pommeja.

Ilotulituksen yhteydessä on hyvä huomioida myös koti- ja lemmikkieläimet. Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan. Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä taluttimesta ja karata.

Paukkuarkaa eläintä ei liioin ole hyvä jättää yksin kotiin.

Toimi näin, kun käytät ilotulitteita:

Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.

Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.

Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.